Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenski ministar zdravstva: Broj hospitalizovanih ne raste uprkos povećanom broju novih infekcija

Preuzmite sliku

Povodom povećanja broja novozaraženih koronavirusom u Sloveniji, odnosno početka šestog talasa zaraze, ministar zdravstva Janez Poklukar rekao je kako pomno prati stručnjake iz područja epidemije, infektologije i mikrobiologije te Savjetodavnu skupinu o tome što se događa u vezi s COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

“Trenutno smo fokusirani na ono što se događa u bolnicama, a za sada broj hospitalizovanih ne raste”, rekao je Poklukar.

Navodi se da je trenutno većina zaraženih u mlađoj populaciji ili u populaciji s lakšim tokom bolesti koja je vakcinisana ili ozdravila. No, u bolnice se primaju starije osobe, u prosjeku sa 80 godina i uglavnom nevakcinisane.

“Porast bolovanja primjećuju i poslodavci. No, nema toliko velikog broja kao krajem januara ili početkom februara. Stvari su još uvijek u prihvatljivim granicama i radni procesi uglavnom teku normalno”, kazao je Poklukar.

Pojasnio je i da podaci pokazuju da u Sloveniji već prevladava omikronska verzija BA.2, koja je zaraznija od prethodne.

No, šefica Savjetodavne skupine za cijepljenje Bojana Beović smatra da će ove sedmice u Sloveniji vjerojatno postići “barem privremenu infekciju” što će dovesti do smanjenja broja dnevno potvrđenih infekcija. Tome će, prema njezinim riječima, doprinijeti i povoljni vremenski uvjeti.

Jednom dozom vakcine protiv COVID-19 vakcinisano je 1.264.418 osoba, a dvjema dozama 1.219.769 osoba.

Prilikom predlaganja programa vakcinisanja protiv COVID-19 za 2022. godinu, NIJZ je savjetovao uglavnom zaposlenike u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Kako navode, izjava će moći pomoći stručnjacima medicine rada, prometa i sporta u savjetovanju i preporuci cijepljenja protiv COVID-19, posebno za određene poslove ili pripremiti sigurnosne izjave s procjenom rizika posla.

S takvim se uputama složila i Savjetodavna skupina NIJZ-a za cijepljenje na sastanku prošle srijede. Na pitanje jesu li upute za pokušaj uvođenja obveznog cijepljenja zaposlenika u zdravstvenoj i socijalnoj djelatnosti, predsjednica grupe Beović to je demantirala.

To bi trebala biti procjena situacije koja će ovisiti o zaraznosti i opasnosti od mogućih novih verzija koronavirusa, a ne izravno uvođenje obveznog vakcinisanja. Međutim, ako bi se za određeno radno mjesto usvojio uvjet vakcinisanja protiv COVID-19, zaposlenici koji bi to odbili bili bi premješteni na drugo radno mjesto ili bi se sigurnost zaposlenika osigurala korištenjem zaštitne opreme.

Beović je podsjetila i da procjenu rizika za sigurnost na radu radi specijalist medicine rada i prosljeđuje je poslodavcu, koji će, prema njezinim informacijama, imati posljednju riječ.

Godišnji program cijepljenja donosi ministar zdravstva.

Zbog austrijskih pravila, Savjetodavna skupina NIJZ-a za cijepljenje odobrila je takozvanu četvrtu dozu vakcine protiv COVID-19. Dobili su je i svi oni koji su u osnovi cijepljeni Janssenom.

Prema riječima voditeljice grupe Bojane Beović, Austrija ne priznaje jednu dozu Janssen cjepiva kao potpuno cijepljenje protiv COVID-19. Osobe koje se žele vakcinisati četvrtom ili drugom dopunskom dozom morat će potpisati izjavu.

Četvrtu dozu preporučila je Savjetodavna skupina osobama s oslabljenim imunitetom. Njime će se moći vakcinisati nakon tri do šest mjeseci od cijepljenja s dopunskom dozom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje