Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Više slovenskih asocijacija i nevladinih udruženja protestovalo zbog novih mjera

Preuzmite sliku

U središtu Ljubljane u četvrtak je protiv zatvaranja zbog pandemije covida-19, koje je danas stupilo na snagu, protestovalo više slovenskih asocijacija i nevladinih udruga, navodeći da su mjere “nelogične i neracionalne” te su pozvale vladu da o njima ponovno razmisli i donese nova rješenja.

Između ostalih, protestovali su zaposleni u obrazovanju, ugostitelji, roditelji djece kojima se uvodi on-line nastava, taksisti, sportaši i neke druge skupine, javili su popodne slovenski mediji.

Novom zatvaranju društvenog života, restrikcijama na granicama, te smanjenom režimu rada gospodarskih i sportskih djelatnosti, prometa i državne administracije zadnjih je dana u Sloveniji sve više protivljenja i izraza nezadovoljstva. Vlada, pak pozivajući se na mišljenje stručnjaka, smatra da je uvođenje 11-odnevnog zatvaranja bilo neizbježno.

Slovenska lijevo-liberalna oporba koje je u utorak onemogućila vladi Janeza Janše da smijeni predsjednika parlamenta Igora Zorčiča, za što je vladi nedostajao jedan zastupnički glas, najavila je da će u petak protiv vlade uložiti ustavnu tužbu, s argumentacijom da je loše upravljala epidemijom covida-19, te da predsjednik vlade Janša guši slobodne medije i želi pod svoju kontrolu staviti pravosudni sustav i neka druga državna samostalna tijela.

Potporu danas uvedenom zatvaranju dao je predsjednik države Borut Pahor, koji je pozvao svoje sugrađane da poštuju uvedeno 11-dnevno zatvaranje i da budu strpljivi i optimistični, kako bi se zdravstvena kriza uzrokovana jačanjem epidemije Covida-19 mogla završiti.

“U ovoj bitci s koronavirusom nije bilo alternative zatvaranju, drugih mogućnosti ili kompromisa nema. To je jedinstvena ocjena struke, u suprotnom bi riskirali zdravlje i živote”, kazao je Pahor u posebnoj video-poruci javnosti, povodom početka razdoblja zatvaranja kojim vlada želi “presjeći” treći val epidemije.

Mnogi su nakon godine dana borbe s pandemijom umorni, no uvjereni smo da će se situacija s vakcinisanjem nakon ‘lockdowna’ smiriti, pa treba biti optimističan, a u međuvremenu se držati propisanih mjera, poručio je slovenski predsjednik.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 1335 novozaraženih koronavirusom, uz visok 23,7-postotni udio pozitivnih testova, a od Covida-19 umrlo je još sedam ljudi. Stručnjaci iz znanstvenog instituta “Jožef Štefan” naveli su u četvrtak da je stvaran broj novih zaraza dnevno možda i dva do tri puta veći od onog utvrđenog testiranjem, te da je za širenje novih zaraza kriv britanski soj koji se jako proširio zadnjih mjesec dana. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,