Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Velika istraga zbog organizovanog kriminala i pranja novca

Preuzmite sliku

Nacionalni biro za istrage (NBI) u Sloveniji izvršio je 28 racija u vezi sa sumnjom u pranje više miliona eura.

Slovenačka agencija STA javlja, pozivajući se na nezvanične informacije, da se istraga odnosi na poreskog savjetnika Roka Snežiča i državljanku BiH Dijanu Đuđić.

Osim u Sloveniji, pretresi kuća izvršeni su i u Hrvatskoj i BiH jer se istražuje šema koja je navodno uključivala brojne građane BiH, a glavni mozak operacije bio je Slovenac Snežič, navela je STA.

“Pop” televizija objavila je nezvanične informacije da je Snežiču u pranju novca pomogla Đuđićeva, poznata po kontroverznom zajmu od 450.000 eura Demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše 2017. godine.

Vlasti BiH sprovode paralelnu istragu o organizovanom kriminalu i pranju novca, u čijem su fokusu Đuđićeva i lica povezana s njom u BiH, navode slovenački mediji.

Snežič je osumnjičen da je organizovao grupu državljana BiH koji su u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj otvorili bankovne račune na kojima su dobijali novac kao plaćanje za fiktivne usluge. Zatim bi novac iz banaka podizali u gotovini, a Snežič je osumnjičen da je Đuđićevu nekoliko puta lično vodio iz BiH u Sloveniju kako bi tamo podizala gotovinu.

Vršilac dužnosti direktora NBI Petra Grah Lazar rekla je novinarima da je Biro pokrenuo istragu 2018. godine na osnovu različitih informacija, te da su uključene i strane vlasti.

“Slovenački i strani državljani osumnjičeni su za nekoliko krivičnih djela između 2016. i 2018. godine, uključujući izdavanje neovlaštenih računa za razne usluge, za šta su dobili ukupno sedam miliona evra protivpravne dobiti”, navela je Lazareva, ne navodeći detalje.

U okviru istrage ukupno je osumnjičeno 19 osoba. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje