Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija poziva državljane u inostranstvu da ne dolaze za Uskrs

Preuzmite sliku

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar pozvao je državljane koji žive u inostranstvu i u državama s dobrim zdravstvenim sistemom da za uskršnje praznike ostanu tamo.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani, Logar je kazao da se je u Sloveniju u zadnje vrijeme vratilo oko hiljadu Slovenaca, a njih 360 njih je iz evropskih zemalja ugroženih koronavirusom Slovenija vratila evakuacijskim rutama, javlja Hina.

Onima koji bi se željeli vratiti u zemlju za uskršnje praznike Logar je uputio poruku da to ne čine, kako bi se u te dane izbjegli očekivani zastoji i druge neprilike na granicama.

‘Neka u najvećoj mjeri ostanu tamo gdje jesu, vjerujem da im je tamo boravak siguran’, kazao je Logar, dodavši da su u evropskim državama, gdje većinom žive i rade, sigurni ako se pridržavaju restrikcija koje tamo vrijede u sadašnjoj pandemiji koronavirusa.

Logar je kazao da tzv. ‘megazakon’, koji će za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa u Sloveniji ove sedmice potvrditi parlament, među ostalim određuje da strani državljani, koji su u Sloveniji za vrijeme trajanja mjera za suzbijanje epidemije, ne moraju produžavati vize ako im one isteku. Pozvao je države u kojima žive Slovenci da učine isto.

Za Slovence koji se vraćaju iz inostranstva u organizaciji ministarstva vanjskih poslova obvezna je 14-dnevni karantin, pa i ako su se prije dolaska nalazili u samoizolaciji.

Do sada su organizirane tri takve karantine za one koji su prebačeni iz Španjolske i Austrije. Nalaze se u hotelima u Velenju, Postojni i Lendavi, a svi koji su tako evakuirani naknadno će biti i testirani na koronavirus.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje