Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Škoro: Pogađa nas genocid koji se dogodio nad narodom koji nam je blizak

Miroslav Škoro, kandidat na narednim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, iskazao je u četvrtak poštovanje žrtvama genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, kazavši kako “nas takav zločin izravno pogađa kada se dogodi nad pripadnicima naroda koji nam blizak”.

– Kad se negdje dogodi genocid, to je zločin protiv cijelog čovječanstva, protiv svjetske historije, protiv svakoga od nas. Kad se takav zločin dogodi nad pripadnicima naroda koji nam je tako blizak, kao što su Bošnjaci, taj nas nečuveni zločin još izravnije pogađa – objavio je Škoro na svojem Facebook profilu.

Istaknuo je kako je genocid industrijalizirani zločin, zločinačka aktivnost u kojoj je stvoren širok krug saučesnika, od izravnih počinitelja do onih koji su pomagali i učestvovali u njegovu prikrivanju.

  • Ocijenio je kako je oblik genocida nad Hrvatima u Domovinskom ratu bio zločin u Škabrnji, kao i događaji u Vukovaru nakon njegove okupacije, ali je međunarodna zajednica samo zločine u Srebrenici prepoznala kao genocid.

    Naveo je kako su genocid i priprema genocida nad Bošnjacima u “Bihaćkom džepu” bili jedan od povoda za pokretanje savezničke oslobodilačke akcije Hrvatske vojske, Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane “Oluja”, koja je Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini donijela mir.

    – Nakon genocida u Srebrenici stvoren je mir, nesavršen i s nepravednim poretkom, ali mir. Samo oni koji su osjetili strahote rata i genocida znaju koliko taj mir vrijedi, i siguran sam da ćemo ga znati s našim komšijama braniti i razvijati – poručio je Škoro. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,