Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Škola u Srbiji zabranila đacima mobilne telefone: “Ne želimo da se snimci objavljuju na društvenim mrežama”

Preuzmite sliku

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bajmoku đacima je zabranjeno da koriste mobilne telefone.

Đaci u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bajmoku od juče svoje mobilne telefone predaju nastavnicima koji aparate odlažu u posebne kutije i zaključavaju ih u za to predviđenim ormarićima.
Kad je Nastavničko vijeće predložilo da se zabrani upotreba mobilnih telefona tokom nastave, to je Savjet roditelja gotovo jednoglasno podržao.

“Imamo ormariće u holu škole koji su pokriveni kamerama i, naravno, pod ključem su svi telefoni. Na kraju dana, odnosno nastave, nastavnik koji ima šesti ili sedmi čas kod tih učenika će im vratiti telefone. Imamo dežurne nastavnike, a i nastavnici na času će kontrolisati da li neko od učenika ima telefon. Ukoliko ima, oduzeće mu telefon, ubaciti ga u kasetu predviđenu za to i uz prijavu razrednom starešini, taj učenik će po disciplinskom pravilniku snositi sankcije”, kazala je direktorka Osnovne škole “Vuk Karadžić” Marija Miskin, prenosi danas.

Nastavničko vijeće odlučilo je da predloži zabranu upotrebe mobilnih telefona kako bi se nastava kvalitenije odvijala, navodeći da će djeca biti aktivnija, a njihova koncentracija bolja, jer kada koriste telefone tokom nastave “dekoncentrišu i sebe i ometaju drugu djecu”.

Direktorka je, takođe, rekla da će se na ovaj način izbjeći i situacije koje se prikazuju u medijima, kao što je snimanje nastavnika ili đaka na času kao i provociranja situacija da nastavnik ili druga djeca odreaguju, nakon čega se ti snimci smještaju u različite kontekste i objavljuju na društvenim mrežama.

“Nije bilo takvih situacija u našoj školi, ali poučeni iskustvom drugih škola i iz medija, jednostavno smo htjeli to da predupredimo i da ne bismo došli do nemilih situacija, mi smo na taj način, nadamo se, rešili taj problem”, kaže Miskin. (Mondo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,