Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šesnaestogodišnja djevojčica u Srbiji preminula od korone: ‘Pitala je kada će ići kući…‘

Preuzmite sliku

Četiri mjeseca trajala je borba djevojčice (16) iz Užica s koronavirusom, a onda su stigle strašne vijesti – prije četiri dana ona je preminula na Institutu za majku i dijete u Beogradu nakon nadljudske borbe ljekara za njen život.

“Četiri mjeseca nakon mukotrpne borbe, djevojčica je nažalost preminula. Dali smo sve od sebe i više od toga i svima nam je jako žao”, rekli su iz ove ustanove.

Tinejdžerica je nakon mjesec provedenih na respiratoru bila bolje pa je premještena na mehaničku ventilaciju. Bila je svjesna i probuđena iz inducirane kome, čak je i pitala kada će ići kući, ali nažalost stanje se naglo pogoršalo i na kraju je došlo do fatalnog ishoda.

Pulmolog prof. dr Predrag Minić s Instituta rekao je tada za medije da je djevojčica bila svjesna i da se nada najboljem, ali je i on već tada ipak bio oprezan.

“Djevojčica se osvijestila, razgovara s nama, doduše teško, gotovo nečujno, ali ipak razumijemo šta kaže. Tražila je vode, pitala je kada će moći otići kući”, kazao je tada dr Minić.

Djevojčica od 16 godina bila je iz Užica i bila je učenica treće godine srednje škole, ranije je rekla prim. dr mr. sc. Dara Savić Božović, načelnica pedijatrije u užičkoj bolnici, koja je tinejdžericu poslala na daljnje liječenje u Beograd.

“Ona je početkom septembra imala upalu grla, bila negativna na COVID, liječena je antibioticima. Dobila je potom infektivnu mononukleozu koja joj je potpuno srušila imunitet i na organizam, koji se nije imao kako braniti, došao je COVID. Potvrđen je i testom. Uslijedila je obostrana upala pluća, smještena je kod nas, bila je stabilna, na kisiku, sa stabilnom saturacijom. Noć pred odlazak na Institut naglo joj je pala saturacija, bio je to početak citokinske oluje, skener je pokazao masivniju upalu pluća”, rekla je tada dr. Savić Božović.

“Slala mi je i poruke. Ona je jedno predivno, predobro dijete, uvijek vesela, pravi anđeo. I poslije 3-4 dana došlo je do još jednog naglog pogoršanja, morali su je priključiti na respirator. Korona joj je pojela pluća”, plakala je tada doktorica dok je govorila. (Blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,