Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razbijena opasna kriminalna grupa koja je htjela preuzeti narko tržište na širem području Splita (VIDEO)

Preuzmite sliku

U zajedničkoj akciji Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split i Policijske uprave splitsko-dalmatinske te USKOK-a, razbijena je kriminalna grupa osumnjičena za počinjenje najtežih krivičnih djela u sastavu zločinačkog udruženja, saopćio je MUP.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da se 34-godišnjak, s ciljem preuzimanja kontrole i vodeće uloge u krijumčarenju i preprodaji droge na širem splitskom području, povezao s još sedmoricom osumnjičenika u dobi od 20 do 38 godina.

Nabavljali su razne vrste oružja i streljiva kojima su pokušali ubiti pripadnike drugih zločinjačkih udruženja te u cilju upozorenja i zastrašivanja teško povrijediti i pripadnika vlastitog zločinačkog udruženja, navodi se u saopćenju.

Policija sumnja da je 34-godišnjak, u dogovoru s 38-godišnjakom i 29-godišnjakom, 13. novembra 2018. na području Splita u vozilo ugurao 21-godišnjaka, kojeg su zatim fizički napali i nanijeli mu teške ozljede glave. Prilikom pretraga obavljenih u sklopu kriminalističkog istraživanja, kod 34-godišnjaka je pronađen pištolj Glock sa streljivom.

Osumnjičenog 29-godišnjaka se također sumnjiči da je 25. decembra 2018. u ulici Stjepana Radića u Solinu iz vatrenog oružja ispalio više hitaca u 29-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, s namjerom da ga usmrti, a nakon čega je 2/3. februara 2019. u mjestu Trolokve, s ciljem zastrašivanja iste osobe, vatrenim oružjem oštetio vozilo Mercedes parkirano u blizini njegove kuće.

Osim toga, sumnjiči ga se i za oštećenje vozila 38-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, počinjeno 26. januara 2019. u Okrugu Gornjem. Nakon što je prethodno nabavio streljivo, iz vatrenog oružja ispalio je 18 hitaca u parkirano osobno vozilo Mercedes, također radi ostvarivanja cilja svog zločinačkog udruženja, javlja MUP, prenosi 24sata.hr.

Nadalje, utvrđena je osnovana sumnja i da su 29-godišnjak, 34-godišnjak i 26-godišnjak 23. januara 2019. dogovorili i isplanirali kako će, radi osvete, usmrtiti jednu osobu i to vatrenim oružjem koje su prethodno nabavili 34-godišnjak i 29-godišnjak. U namjeri pronalaska i usmrćivanja osobe nisu uspjeli.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je i osnovana sumnja da su 29-godišnjak, 38-godišnjak, 21-godišnjak, 23-godišnjak, 20-godišnjak i 22-godišnjakinja, po prethodnom dogovoru i planu, 5. marta 2019. u Kaštel Sućurcu pokušali usmrtiti 28-godišnjeg pripadnika drugog zločinačkog udruženja, i to na način da su, nakon detaljno razrađenog zajedničkog plana i pozivanja oštećenog na dogovoreno mjesto, do njega došli 29-godišnjak i 21-godišnjak, kojom prilikom je 29-godišnjak u 28-godišnjaka, koji se nalazio u osobnom vozilu BMW, ispalio više hitaca, u namjeri da ga usmrti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,