Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ratni zločinac Milivoj Petković osuđen zbog zločina nad Bošnjacima pušten na slobodu

Preuzmite sliku

Ratni zločinac i general HVO-a Milivoj Petković, kojeg je Haški sud osudio na 20 godina zatvora u sklopu procesa protiv šestorice dužnosnika tzv. Herceg-Bosne, izašao je na slobodu.

Petković je danas stigao u Hrvatsku, a na zagrebačkom aerodromu ga je dočekala odvjetnica Vesna Alaburić.

“U Zagrebu je bio samo u transferu, nakon toga je produžio u Split. Već je sletio, tamo je sada s porodicom”, rekla je Alaburić za Index.

U medijima u Hrvatskoj su se proteklih dana pojavile informacije da je Petković protekle sedmice viđen na slobodi. Alaburić napominje da to nije istina te da je osuđeni general tek sad pušten iz zatvora.

“U zatvoru je proveo oko 14 godina. Odslužio je dvije trećine kazne pa smo podnijeli zahtjev za prijevremeno puštanje”, rekla je.

Osuđen zbog zločina nad Bošnjacima

Petkovića je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) 2017. osudio zajedno s nekadašnjim predsjednikom vlade tzv. Herceg-Bosne Jadrankom Prlićem, ministrom obrane Brunom Stojićem, načelnikom Glavnog stožera HVO-a generalom Slobodanom Praljkom, zapovjednikom Vojne policije HVO-a Valentinom Ćorićem i predsjednikom Komisije za razmjenu zarobljenika Berislavom Pušićem u slučaju Hercegbosanske šestorke na ukupno 111 godina zatvora.

Njemu su na teret stavljeni zločini počinjeni nad Bošnjacima tijekom šest mjeseci 1993. na dijelu teritorija pod nadzorom vlasti tzv. HB

Petković je iz Pritvorske jedinice u Scheveningenu u Haagu prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje