Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvo ‘drive in’ testiranje na korona virus u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZZJZ) “Dr. Andrija Štampar” od utorka je kao prvi u Hrvatskoj uveo “drive in” dijagnostiku koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povećao broj testiranih ljudi.

– Povećani broj testiranja najbolja je mjera rane dijagnostike i prevencije zaraze koronavirusom, stoga će i nova metoda testiranja na Zavodu uvelike pridonijeti bržem otkrivanju zaraženih osoba. Procedura dolaska je ista kao i do sada, dakle doktor obiteljske medicine upućuje pacijenta na dijagnostiku u Zavod. Koristimo iste testove kao i do sada koji se rade temeljm brisa nazofarinksa, a nalazi su gotovi kroz nekoliko sati. I dalje ćemo imati kontejner vani, ali ovo omogućuje brži protok ljudi i samim time veći broj napravljenih testova – pojasnila je glasnogovornica Zavoda Jelena Jonke Badić.

  • Ističe i kako je riječ o sigurnijoj proceduri za djelatnike i pacijente budući da pacijenti ne izlaze iz automobila.

    – Ovakav pristup provode i u inozemstvu u sličnim ustanovama, a budući da imamo prostorne mogućnosti, prvi u Hrvatskoj smo takav pristup odlučili primijeniti kod nas. Rezultati briseva su gotovi istog dana, a obrađuju ih u našem mikrobiološkom laboratoriju u Službi za kliničku mikrobiologiju – kazala je Jonke Badić.

    Ovo je tek jedna od mjera koju su NZZJZ i Grad Zagreb poduzeli kako bi dodatno zaštitili građane, ističu, i dio je brojnih aktivnosti koje provode već niz godina kako bi poboljšali kvalitetu života te očuvali i unaprijedili zdravlje građana. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje