Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poslodavci u Sloveniji izrazito zadovoljni radnicima iz BiH, njihovim znanjem i vještinama

Preuzmite sliku

Delegacija, koju je predvodio direktor Agencije Muamer Bandić, boravila je u Sloveniji s ciljem direktnog uvida u uslove rada građana iz BiH, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Iz Agencije podsjećaju da je od početka realizacije Sporazuma o zapošljavanju u Sloveniji, od marta 2013. godine pa do kraja oktobra 2017. godine, ukupno izdato 18.118 radnih dozvola, a od toga u ovoj godini 8.132 radne dozvole, te da zbog toga postoji potreba za kontinuiranim praćenjem uslova rada građana BiH u Sloveniji.

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH obavila je razgovore sa poslodavcima koji zapošljavaju radnike iz BiH, a poseban akcenat bio je na provjeri uslova pod kojima radnici rade, da li ostvaruju sva prava iz radnog odnosa, te da li su u istom položaju kao i domaća radna snaga.

“Posjeta je iskorištena da se razgovara i sa našim radnicima koji su nas informisali o svom statusu, a obavljen je i razgovor sa predstavnicima slovenačkog sindikata kako bi se dobila cjelokupna slika o uslovima rada radnika iz BiH u Sloveniji”, navode iz Agencije.

Tokom posjete zaključeno je da sporazum između dvije zemlje poštuju i poslodavci i radnici, te je ocijenjeno da je svrha sporazuma ostvarena.

U saopštenju se dodaje da su poslodavci u Sloveniji izrazito zadovoljni radnicima iz BiH, njihovim znanjem i vještinama, ističući da je potreba za radnom snagom iz BiH i dalje velika, te da će ona takva biti i u narednim godinama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,