Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Parada ponosa u Zagrebu pod sloganom “Slobodan život počinje ponosom”

Preuzmite sliku

Pod sloganom “Slobodan život počinje ponosom” danas u Zagrebu u poslijepodnevnim satima, održava se  šesnaesta Parada ponosa LGBTIQ osoba i porodica.

Organizatori Zagreb Pridea poručuju da se većina LGBTIQ osoba u Hrvatskoj ne osjeća sigurno “biti out” u porodici, u školi, na poslu što, kako naglašavaju, znači da se još uvijek ne čini dovoljno da jednakost i sigurnost bude zagarantovana svima.

“Okupit ćemo se kako bismo poručile i poručili da je život kakav želimo – slobodan život. Kako bismo mogle zaista živjeti slobodno, moramo moći biti otvorene oko svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da bismo mogle biti otvorene, moramo imati materijalnu sigurnost i neovisnost. To koliko se osobe osjećaju sigurno “biti out” u različitim kontekstima, pokazatelj je toga koliko hrvatsko društvo zaista garantuje ustavne vrijednosti jednakosti, prava i slobodu za sve”, istakli su organizatori.

Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, iz Zagreb Pridea zahtijevaju da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi porodice i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju, prenosi Hina.

Zahtijevaju da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade – od zlostavljanja u porodici i u školi.

“Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svako reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome”, navode, između ostalog, organizatori Parade.

Zagreb Prideu pridružit će se diplomati 15-ak zemalja akreditiranih u Hrvatskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje