Ponedjeljak, 28. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Odsjedali u hotelima pa bježali, napravili račune od 3.400 KM

Preuzmite sliku

Muškarac i žena iz Italije uhapšeni su u Hrvatskoj nakon što se otkrilo da su u više slučajeva s lažnim dokumentima koristili usluge hotela koje su potom napuštali bez podmirivanja računa, izvijestila je jutros splitsko-dalmatinska policija.

Riječ je o 61-godišnjaku i 36-godišnjoj ženi talijanskog državljanstva koji su u uhapšeni u Crikvenici, nakon što u hotelu u Trogiru u kojem su odsjeli nekoliko dana nisu platili račun u iznosu od 6.744 kune (oko 1.750 maraka)

Policija je potom kriminalističkim istraživanjem utvrdila da je prevarantski par uz pomoć lažnih italijanskih dokumenata “besplatno” prije toga koristio usluge hotela i po drugim mjestima u Hrvatskoj, prenosi “Index.hr”.

U junu su tri dana koristili usluge hotela u Karlovcu koji su napustili ne plativši račun u iznosu od 4.575 kuna (oko 1.200 KM), te četiri dana usluge hotela u Fužinama kojem nisu platili račun u iznosu od 1.666 kuna (oko 430 KM).

Varali i s mobitelima

Osumnjičeni su na prevaru koristili i mobilne usluge, pokazala je istraga. Oboje ih terete da su u po pet slučajeva lažnim predstavljanjem doveli u zabludu radnike firmi s kojima su na osnovu krivotvorenih dokumenata zaključili ugovor za korištenje mobilnih usluga.

Istraživanje nad dvoje Italijana proveli su trogirski policajci u saradnji s policijskim službenicima primorsko-goranske i karlovačke policije. Trogirski policajci prijavu su zaprimili prvog dana jula, na dan kad su bez podmirivanja računa napustili sobu u kojoj su boravili od 26. juna.

“​Nakon zaprimljene prijave policijski službenici su preduzeli niz mjera i radnji kako bi pronašli osobe koje su svojim ponašanjem ostvarile elemente krivičnog djela prevare”, rekla je portparol splitsko-dalmatinske policije Antonela Lolić.

Nakon što se posumnjalo da su se osobe služile krivotvorenim dokumentima i lažno se predstavljale kako ne bi platile troškov​e, policija je raspisala potragu.

Potom su u nedjelju policajci iz Crikvenice u koordinaciji s kolegama iz Opatije u hotelu na području Crikvenice pronašli muškarca i ženu​ koji​ su uhapšeni. Muškarca terete za devet slučajeva krivotvorenja i sedam prevara, a ženu za sedam slučajeva krivotvorenja i pet prevara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje