Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Najstariji vozač u Hrvatskoj: ‘Imam 99 godina i još vozim automobil…’ (FOTO)

Preuzmite sliku

Najstarijem vozaču u Hrvatskoj, vozačka dozvola vrijedi do 2020. godine. Kaže da nema zdravstvenih problema…

Anton Toni Gregorić iz Rapca ima punih 99 godina i najstariji je vozač u Hrvatskoj. Njegov crveni Peugeot rado je viđen na ulicama Rapca i Labina, a vitalnog vozača u vožnji pozdravljaju mnogi mještani.

Vozačku je produžio u januaru ove godine, a vrijedi mu do 2020. Kada je produžavao vozačku, morao je donijeti nalaz oftamologa, ljekaru potvrdu da je zdrav te potvrdu psihologa.

– Odlično sam i ne mogu biti bolje u ovim godinama. Nemam zdravstvenih poteškoća zahvaljujući dugogodišnjem bavljenju mnogim sportovima, najviše tenisom – ispričao je Anton za 24sata.hr.

U vozačkom stažu nisam skrivio ni jednu saobraćajnu nesreću. Jednom sam platio kaznu za parking jer nisam vidio da se na parkiralištu može ostati najviše sat vremena, navodi Toni.

Naviše vozi na relaciji Rabac – Labin (udaljenosti oko 5km), jer mu dalje ne treba.

– Imam dobre reflekse, zato i dalje vozim. Na moju vožnju niko se ne buni. Ne zvižde mi ni ne trube – priča Toni koji vozačku dozvolu ima već 60 godina.

 • Iako je na pragu stote, Toni vozi bez naočala jer je nedavno operisao mrenu na očima. Zbog visoke dobi mora svake godine obavljati ljekarski pregled radi produženja vozačke dozvole.

  – Ne znam ni sam dokad ću voziti. Vjerovatno sljedeće godine neću tražiti produženje vozačke, ali još nisam sto posto siguran – rekao je Toni, koji je dosad promijenio pet automobila.

  – Prvi je bio Fićo, koji me odlično služio, a zatim sam imao Simcu Horizon, Žuću-Fiat 850 sport, pa Renault 5 i na kraju Peugeot 206. Od svih njih, najdraži mi je bio Renault jer sam s njim napravio 380.000 kilometara bez ikakvih popravaka motora. Vozio sam ga 27 godina – rekao je Toni. Za njegovu vitalnost, osim sporta, kaže da je zaslužan i karakter.

  – Ni za šta se ne nerviram. Veliki sam optimist koji živi dan po dan i ništa ne gledam crno. Svaki dan jedem domaću supu, a volim ribu te puno povrća i voća. Meso i ne jedem previše, a uz ručak volim popiti bevandu, dva decilitra – otkrio je Toni.

  Gotovo uvijek ima istu težinu. Najviše što je imao su 73 kilograma i to kad je bio u vojsci. Zanima nas je li to njegov recept za dugovječnost.

  – Nemam taj recept, jer da imam patentovao bih ga i sigurno se obogatio – dodao je Toni. U životu, kaže, nije materijalist i nije bio pod stresom da mora nešto napraviti. U penziji je već 39 godina.

  – Ni jedan dan mi nije bilo dosadno. Volio bih da dan traje 48 sati, a ni tad možda ne bih stigao napraviti sve što želim – ističe barba Toni.

 • Nikakav problem ne predstavlja mu ni penjanje uz strme stepenice koje vode na sprat kuće, gdje je smještena soba s računarom koje aktivno koristi. Ne zastajkuje da se odmori, ne zapinje, a prelazi ih svakodnevno puno puta. Osim što je najstariji vozač, sigurno je među najstarijim korisnicima društvenih mreža. Već šest godina je aktivan na “fejsu”, gdje uživa objavljivati slike prirodnih ljepota svoga kraja.

  – Jako puno ljudi ocijenilo je pozitivnim moje pisanje na Facebooku, a redovito komuniciram s njih pedesetak iz cijeloga svijeta. To mi je zanimljivo i zabavno. Objavljujem sve što se događa u Rapcu, bilježim i komentarišem razne događaje koji su meni bitni i zanimljivi. Dosta pišem i o sportu, a najmanje o politici – dodao je Toni.

  Uskoro, za 100. rođendan planira objaviti knjigu o svom životu. Kaže da će imati sedam poglavlja – od djetinjstva do danas. Prvu knjigu napisao je s 95 godina. Toni je ispričao kako je imao buran život od služenja u talijanskoj mornarici, pa rata i kapitulacije Italije 1943. godine, potom odlaska u partizane. Danas je najradije sa suprugom Idom (86) koja ga, stidljivo priznaje, mazi i pazi te čuva kao “kap vode na dlanu”. U braku su 60 godina i nemaju djece, a kako kaže, “trpimo se i dalje”.

  – Važno je nikad ne odustati u životu, posebno kad je teško. To je izazov – mudro je rekao na kraju Toni. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,