Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Milanović: Ni nakon 30 godina nema pravde za djecu ubijenu u Vitezu

Preuzmite sliku

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović prisjetio se u subotu osmero hrvatske djece koja su ubijena u eksploziji minobacačkog projektila u središtu Viteza za vrijeme bošnjačko-hrvatskog rata, napominjući kako ni nakon 30 godina nema pravde i osude njihova stradanja.

“Prije 30 godina dogodio se stravičan zločin u dječjem parku u Vitezu koji je prekinuo osam dječjih nevinih života. Bol i tuga njihovih obitelji nije i nikada neće prestati, a do danas tu bol i tugu osjeća i hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, jer nema pravde i osude za stradanje viteške djece. S iskrenom tugom i sućuti prisjećam se tog tragičnog događaja”, napisao je Milanović na svom Facebook profilu.

Milanović je prije dvije godine posjetio mjesto stradanja osmero hrvatske djece u Vitezu u središnjoj Bosni, gdje je pored spomenika Osmice položio vijenac i zapalio svijeću.

Podsjetimo, na današnji dan, u večernjim satima 1993. godine s položaja bošnjačke Armije BiH ispaljen je minobacački projektil na središnji dio Viteza koji je pao na igralište na kojemu su se okupila djeca. Tog je dana bio dogovor o prekidu vatre između bošnjačke i hrvatske strane.

Petero djece preminulo je odmah nakon eksplozije, dok je još troje preminulo u improviziranoj bolnici koja se nalazila u crkvi u Novoj Biloj.

Roditelji su djecu čija je tijela raznijela granata mogli prepoznati samo po odjeći. Ranjeno je još šestero djece koja su evakuirana u Split.

Najmlađa žrtva bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a tada je poginuo i njezin dvanestogodišnji brat Velimir. Ubijeni su i Boris Antičević, Dražen Čečura, sestra i brat Sanja i Milan Garić, Sanja Križanović i Dragan Ramljak.

Ivan Garić, kojemu su toga kobnoga dana poginuli brat i sestra, bio je ranjen. Osnovao je udrugu Osmica te je zahvaljujući obiteljima žrtava izgrađen spomenik na mjestu stradanja – igralištu Podgradina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,