Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lopovi imaju novi alat i haraju javnim garažama, obijaju kola bez tragova

Preuzmite sliku

Slučaj I. M. iz Kraljeva kojeg su opljačkali u garaži T.C. Delt city, a da pri tom nije bilo vidljivog obijanja njegovog automobila, govori da su “high tech” lopovi ponovo u akciji. Ovom Kraljevčaninu su iz kasete auta ukrali 200.000 dinara (oko 3320 KM).

Prije nekoliko godina policija je uhapsila grupu koja je pljačkala vlasnike automobila. Za pljačku su koristili specijalne ometače signala, kojim su sprječavali vlasnike vozila da ih zaključaju. Kad bi se vlasnik udaljio, misleći da je njegov auto zaključan, lopovi bi ga otvorili i krali sve što se nalazi u kabini ili u gepeku.

“Negdje oko 13.30h sam sa suprugom otišao u šoping u Delta city. Automobil sam nakon izlaska zaključao daljinskim, pri čemu je ključ odreagovao blinkanjem migavaca. U tržnom centru smo se zadržali nekih sat i po. Kad smo se vratili ponovo sam daljinskim otključao vrata, I auto je ponovo odreagovao blinkanjem migavaca. Ništa sumnjivo”, priča I.M.

Ali, kako kaže kada je ušao i otvorio kasetu, video je da nema koverte u kojoj je bilo 200 hiljada dinara.

“Nijedan vidljivi trag obijanja se ne vidi. Jasno je da su mi presreli I blokirali signal za daljinsko zaključavanje i ukrali novac”, objašnjava ovaj Kraljevčanin.

Prije nekoliko godina, nakon učestalih prijava oštećenih vlasnika automobila, policija je kradljivcima postavila zasjede u svim većim tržnim centrima. Ali, izgleda posle kraćeg zatišja, bar kada je riječ o prijavljenim slučajevima, priča o ovim kradljivcima ponovo je aktuelizovana.

Ukoliko je automobil parkiran na mjestu koje pokriva kamera, policija može da pokuša da identifikuje lopove, ali to je uglavnom teško zbog nekvalitetnog snimka ili udaljenosti vozila od kamere.

Također, lopovi prvo osmotre gdje su kamere i da li ih uopšte ima, pa tek onda kreću u akciju. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,