Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kurti nakon sastanka: Srbija bježi od potpisivanja sporazuma, ali priznanje Kosova je de fakto

Preuzmite sliku

Nakon 12 sati pregovora premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je da se Sporazum i Aneks za njegovu primjenu smatraju odobrenim. Međutim, obojica lidera ističu da ništa nije potpisano.

Kurti je rekao da je Srbija, kao i 27. februara, i u Ohridu izbjegla potpisivanje aneksa za primjenu sporazuma. Međutim, Kurti je rekao da postoji javni dogovor između strana. On je postignuti sporazum opisao kao de fakto priznanje.

“Došli smo u Ohrid da potpišemo osnovni sporazum sa aneksom implementacije. Postigli smo javnu saglasnost o aneksu koji će voditi implementaciju osnovnog sporazuma. Druga strana, kao i na posljednjem sastanku u Briselu 27. februara, bježi od potpisivanja. Sada sa aneksom. Na EU je da pronađe mehanizam da status ovog sporazuma da on bude pravno obavezujući. Osnovni dogovor je de fakto uzajamno priznanje. Naravno, tu ima mnogo drugih stvari. Ali danas možemo reći da imamo i implementacioni aneks”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da će se države baviti i pitanjima prošlosti, nazvavši pitanje nestalih hitnim.

On je prokomentarisao i pitanje člana 7, koji će, prema riječima posrednika Josepa Borrella, odmah početi da se primjenjuje. Ovaj član govori o “samoupravljanju srpske zajednice”.

“U ovom aspektu postoji pasus koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja nesrpske većinske zajednice i naravno da ćemo se rukovoditi najvišim standardima kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakve povrede, diskriminacije, ne zaboravljajući da je Ahtisarijev prijedlog stvorio ogroman prostor i mogućnosti da uživaju svoja prava i zadovolje svoje potrebe”, rekao je Kurti.

Povodom formalizacije Srpske Pravoslavne Crkve, premijer Kurti je rekao da je otvoren za dijalog sa njenim liderima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,