Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo: Haradinaj-Stublla pozdravila pismo Bidena u kome poziva na uzajamno priznanje Kosova i Srbije

Preuzmite sliku

Šefica kosovske diplomatije Meliza Haradinaj-Stublla pozdravila je pismo koje je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću putem kojeg je zatražio uzajamno priznanje Kosova i Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore smatra to postignućem u nepokolebljivoj poziciji Kosova da zaključi konačni dijalog sa Srbijom bezuslovnim priznavanjem nezavisnosti Kosova, poštujući nepromenljive principe unitarnog karaktera, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka, saopšteno je iz MIPD Kosova.

Vezano | Biden pisao Vučiću i uputio čestitku povodom Dana državnosti Srbije

“Kao ministrka spoljnih poslova i dijaspore, neprekidno sam tražila aktivnu i odlučujuću ulogu Sjedinjenih Američkih Država u konačnom dijalogu sa Srbijom. Samo uz angažovanje Sjedinjenih Američkih Država, sa njihovim nepokolebljivim stavom da treba postojati uzajamno priznavanje, može se postići konačni sporazum koji bi doprineo miru i stabilnosti u regionu i šire“, navela je Haradinaj-Stublla.

Vezano | Vučić o pismu Bidena: U Washingtonu sam rekao šta mislim o međusobnom priznanju

Ona je naglasila značaj američkog prisustva i njegove aktivne uloge u svim važnim procesima za Kosovo.

“Bez aktivne i odlučujuće uloge Sjedinjenih  Američkih Država kao glavnog aktera i administracije predsednika Bidena, biće teško zamisliti trajni sporazum koji garantuje međusobno priznavanje dve zemlje“, istakla je ministarka Haradinaj-Stublla.

Predsednik SAD-a Joseph Biden je uputio pismo-čestitku predsedniku Srbije Vučiću povodom Dana državnosti Srbije 15. februara. U tom pismu Biden je pored ostalog naveo da SAD podržavaju i podstiču Srbiju u procesu evropskih integracija “uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Кosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje