Nedjelja, 23. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vučić o pismu Bidena: U Washingtonu sam rekao šta mislim o međusobnom priznanju

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na pismu-čestitki američkom predsjedniku Bidenu, u kome se pored uobičajenog isticanja posvećenosti unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti, nedvosmisleno poziva na međusobno priznanje Srbije i Kosova kao posljedice. Kaže da je, već jednom u Washingotnu rekao šta misli o priznanju i da njegov odgovor neće biti drugačiji.

„Dobio sam čestitku predsjednika Bajdena. Hvala mu za čestitku. A što se tiče međusobnog priznanja to ne stoji u aktu nijedne svjetske organizavcije. Mi razumijemo da je to nova američka politika. Bio je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje u Washingtonu. Već sam jednom u lice rekao šta mislim o priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji“, istakao je predsjednik Vučić, a prenosi RTS.

Vezano | Biden pisao Vučiću i uputio čestitku povodom Dana državnosti Srbije

On je dodao da „nije prijatno“ što je jasno da će američka spoljna politika ići u pravcu priznavanja nezavisnosti Kosova.

Njegov posao je, kaže, da čuva i štiti interese Republike Srbije i “za nas je Sretenje crveno slovo”.

„Za nas je to mnogo važnija stvar nego albanske i američke želje. Imamo i mi želje, već i drugačiju realnosti, a imamo i slobodarsku tradiciju svog naroda. To nije prijatno jer vam je jasno da će cijela američka spoljno-politička inicijativa ići u tom smjeru“, naveo je Vučić. (RTS)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje