Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jezive sličnosti slučaja Periša sa nestankom mladića koji nikada nije pronađen

Preuzmite sliku

Potraga za Splićaninom Matejom Perišom, koji je nestao u Beogradu, traje već peti dan. U iščekivanju novih informacija, vrijedi se prisjetiti jedne slične situacije koja se dogodila u Bugarskoj prije skoro osam godina.

Sjećate li se Nijemca Larsa Mittanka? Riječ je o momku koji je 2014. godine nestao u Bugarskoj. Njegov nestanak vrlo je sličan nestanku 27-godišnjeg Mateje, prije svega zbog toga što je i on snimljen na nadzornim kamerama kako trči.

30. juna 2014. godine, 28-godišnji Mittank otputovao je sa prijateljima u Varnu u Bugarskoj. Odmorili su se na Zlatnim Pjascima, primorskom ljetovalištu nedaleko od Varne.

6. jula Mittank i prijatelji bili su u jednom baru u gradu, a Mittank se posvađao sa nekim drugim njemačkim državljanima oko fudbala. Mittank, navijač fudbalskog kluba Werder Bremen, imao je nesuglasice sa navijačima Bayerna Minhena. Potom se rastavio od prijatelja ispred restorana nakon što je izašao iz bara i nestao do kraja noći. Mittank se pojavio u odmaralištu sljedećeg jutra i rekao svojim prijateljima da su ga pretukla četvorica muškaraca koje je angažovala grupa u baru sa kojima se nije slagao prethodne noći.

Tuča je rezultirala time da je Mittank zadobio povrijeđenu vilicu i puknuće bubne opne. Otišao je kod doktora koji mu je savjetovao da ne leti zbog povrede i prepisao mu je antibiotik Cefprozil (500 mg). Mittankovi prijatelji htjeli su da ostanu s njim, ali on je insistirao da je dobro i rekao im da se pridržavaju prvobitnog plana putovanja i odlete kući.

Mittank se odjavio iz odmarališta u isto vrijeme kada i njegovi prijatelji i prijavio se u hotel Color Varna. Međutim, dan nakon što su njegovi prijatelji otišli, počeo je da se ponaša čudno, a njegovo ponašanje snimile su sigurnosne kamere zatvorenog kruga hotelske televizije. U hotelu je proveo samo jednu noć, tokom koje je djelovao paranoično i uplašeno.

Dok je bio u hotelu, Mittank je pozvao svoju majku. Šapatom je izjavio da četiri muškarca dolaze da ga ubiju, te da bi ona trebala poništiti njegove kreditne kartice.

Mittank je posljednji put viđen na aerodromu u Varni 8. jula 2014. godine, na dan kada se nadao da će odletjeti kući u Njemačku. Konsultovao se sa aerodromskim doktorom kada ih je prekinuo muškarac koji je bio dio građevinske ekipe.

Mittank je tada ustao i pobjegao iz ljekarske ordinacije, a potom i glavnog aerodromskog terminala. Snimile su ga sigurnosne kamere aerodroma kako bježi. Kad je izašao na aerodrom, viđen je kako se penje na ogradu, trči na livadu i nestaje u susjednom polju suncokreta u blizini bugarskog nacionalnog autoputa A2. Od tada nije viđen.

Mittankova majka, zajedno sa bugarskim i njemačkim ljekarima, sumnjala je da je Mittankovo neobično ponašanje rezultat rijetke nuspojave Cefprozila. To je cefalosporin, za koji je poznato da izaziva psihotične nuspojave, uključujući halucinacije i paranoju.

Nadamo se da Mateja neće zadesiti ista sudbina, odnosno da će ipak biti pronađen.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,