Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izgrađena četvrtina: Kinezi brže od očekivanog grade Pelješki most

Preuzmite sliku

Kineski građevinci brže od očekivanog grade Pelješki most tako da se već sada iznad morske površine mogu vidjeti naglavnice koje će nositi buduće stupove mosta – najveće investicije u novijoj hrvatskoj historiji, u vrijednosti 2,08 milijardi kuna (529 miliona KM), koja bi trebala biti završena u iduće dvije godine, piše Jutarnji list

U prvoj godini kineska kompanija CRBC uspjela je završiti 25 posto radova na mostu. Odnosno, do sada je fakturirala radova u vrijednosti od oko 500 miliona kuna (132 miliona KM) od njihove ukupne vrijednosti.

 • Svi radovi teku prema planu. Sada se na pojedinim pilotima vadi materijal i piloti se betoniraju i postavljaju oplate za izradu naglavnica koje će povezivati te pilote – kaže za ‘Jutarnji’ Jere Šegedin, voditelj projekta Pelješkog mosta, uime investitora, Hrvatskih cesta.

  Uz radove u podmorju, uskoro počinju i oni na kopnu.

  – Počele su pripreme za temeljenje stupa mosta na kopnu u Komarnoj i Brijesti – rekao je Šegedin, pojašnjavajući što to, zapravo, izviruje iz mora.

 • – To su oplate na kojima će se betonirati naglavnice. Riječ je o velikim betonskim blokovima koji će povezivati pilote u jednu cjelinu. Nije to gotov proizvod, nego priprema za postavljanje armature, nakon čega slijedi betoniranje – rekao je Šegedin.

 • List piše da budu li Kinezi radili ovakvom dinamikom, nema dvojbe da će se i ova faza radova vrlo brzo zgotoviti, najduže do početka iduće godine.

  Gotovo 400 Kineza predano radi na gradilištima u Komarnoj i Brijesti, pa je 148 pilota zabijeno i prije predviđenog roka, zaključuje Jutarnji list. (Tuzlanski.ba) 

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,