Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ivan Pernar dobio sina i odbija ga vakcinisati: Odbili smo i vitamin K

Preuzmite sliku

Ivan Pernar odbija vakcinisati svog sina koji se rodio u karlovačkoj bolnici. Ovo nije prvi put da Pernar promoviše antivax politiku, a sad je očito svoje stavove odlučio demonstrirati na svom sinu

Ivan Pernar je dobio sina i odbija ga vakcinisati.

“Želim se zahvaliti svom osoblju Karlovačke opće bolnici na vrhunski obavljenom porodu, na ljubavi koju su pružili mojoj ženi i brizi za dijete nakon porođaja.

Mali Noa je zaplakao samo kad je išao van, sad ne plače, dugačak je bio 51 cm i težak 3250g.

Dijete je hvala Bogu dobro i zdravo, pa se zahvaljujem i onome u kojeg mnogi ne vjeruju ali ja lično vjerujem.

Hvala svima vama na čestitkama i zahvaljujem vam za ljubav koju ste iskazali. Što se tiče samog termina, rođen je s danom ili bolje rečeno par sati zakašnjenja.

Trebao se roditi 10.8., ali je vodenjak iznenadno puknuo danas u 4 ujutro pa smo kroz sat vremena došli do bolnice. Porodio se u 11 sati otprilike.

Također, odbio sam da se djetetu daju ikakve vakcine jer imam loša iskustva s prvim sinom, a naslušali smo se iz prve ruke svakakvih horor priča od drugih roditelje. Vakcinisanje sa sobom nosi rizik koji je za mene i njegovu majku Viktoriju, inače zubaricu, bio neprihvatljiv.

Ne vjerujemo u imunitet krda, niti imamo mentalitet krda. Imamo svoje mišljenje i nemamo namjeru popustit pritisku medija i farmaceutske industrije”, objavio je na svom Facebook profilu.

Neće primiti ni vitamin K

U komentarima je napisao kako dijete neće vakcinisati niti jednom vakcinom iz kalendara vakcinisanja te da su odbili i vitamin K.

Prije dva mjeseca je njemački ministar zdravstva Jens Spahn (CDU) najavio uvođenje kazni od 2500 eura za sve roditelje koji ne vakcinišu djecu. Proljetos je protiv svih roditelja koji odbijaju vakcinisati djecu protiv ospica srbijanskog ministarstvo zdravstva pokrenulo 1.256 prekršajnih postupaka, a njih 48 je i osuđeno.

U Hrvatskoj zakonom propisana kazna za nevakcinisanje djece iznosi 2000 kuna (oko 530 KM). No da bi neko bio novčano kažnjen, roditelje koji odbijaju vakcinisati djecu prvo treba prijaviti sanitarnoj inspekciji.

Otkako je 1968. godine u Hrvatskoj uvedeno obvezno vakcinisanje protiv ospica, drastično se smanjio broj slučajeva te bolesti od koje je dotad, u prosjeku, obolijevalo 15-ak hiljada djece godišnje, u prosjeku ih umiralo petero, a petnaestak ostajalo trajno invalidno.

“Strahovi koji su se uvukli u roditelje ograničavaju ih u cijepljenju, a time rade štetu svojoj djeci, ali i svima drugima koji mogu biti posredno zaraženi”, izjavio je još prošle godine ministar Kujundžić, dodavši da se metodama prisile poput kazne od 2000 kuna ili odbijanjem upisivanja nevakcinisane djece u vrtiće – ne postiže ništa.

Vakcina protiv ospica, zaušnjaka, rubeole (takozvano MMR cjepivo) najviše zabrinjava roditelje te neki od njih navode kako je upravo ono uzrokovalo poremećaj iz spektra autizma kod njihovog djeteta.

Ta vakcina se primjenjuje između 12. i 24. mjeseca djetetove starosti, a to je period u kojem se najčešće kod djece s poremećajem iz spektra autizma uočavaju značajnije promjene u funkcioniranju.

Nakon godina istraga, polemika u medijima i sudskih tužbi, 2010. godine Generalno medicinsko vijeće Velike Britanije potvrdilo da sporno istraživanje koje je dovelo u vezu cjepivo i autizam nije vjerodostojno.

I japanski su naučnici 2015. godine u jednom velikom istraživanju zaključili da se učestalost poremećaja autizma u Japanu nije smanjila nakon što su se prestala primjenjivati MMR vakcine. Također, iako je na svjetskom nivou povećana upotreba vakcina bez timerosala, učestalost poremećaja autizma je i dalje vrlo visoka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,