Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ilan Mor: Vrijeme da se u Hrvatskoj pokrene zabrana pozdrava ‘Za dom spremni’

Preuzmite sliku

Ambasador Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor izjavio je danas da je vrijeme da se u Hrvatskoj pokrene potpuna zabrana ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’, reagujući na skrnavljenje spomenika žrtvama holokausta u Varaždinu na kojem je nacrtan kukasti krst i ustaški znak.

“Siguran sam da će nadležne institucije u Hrvatskoj i dalje činiti sve da se počinioci što prije identifikuju i izvedu pred lice pravde. Ovo je pravo vrijeme da se pokrene i potpuna zabrana svake upotrebe notornog pozdrava `Za dom spremni`”, navodi se u saopštenju izraelske Ambasade koje je potpisao ambasador.

Mor je naveo da je bio tužan i duboko šokiran lošim vijestima koje su stigle iz Varaždina o vandalizmu na novom spomeniku izgrađenom kao znak sjećanja na žrtve holokausta, smještenom nasuprot varaždinske sinagoge. Spomenik je izgrađen od cigli iz ustaškog logora smrti Jasenovca.

“Mislio sam da će novi pozitivni duh pomirenja koji danas vlada u Hrvatskoj, a koji se mora pohvaliti, zaustaviti one krajnje elemente u društvu koji i dalje negiraju holokaust, relativizuju strahote ustaškog režima nad Jevrejima i Srbima, Romima i antifašistima koji su se dogodili u zloglasnom logoru Jasenovac”, rekao je izraelski ambasador.

Mor je istakao da ovaj vandalski čin jasno pokazuje da u Hrvatskoj još ima ljudi koji nisu naučili nikakvu lekciju iz istorije i iz najveće tragedije u čovječanstvu koju su nacisti i njihovi saradnici u Evropi, a i u Hrvatskoj, nanijeli jevrejskom narodu, prenose hrvatski mediji.

Nepoznati počinilac nacrtao je kukasti krst i napisao ustaško slovo “U” na spomeniku žrtvama Holokausta u Varaždinu.

Iz policije su naveli da su u periodu od 20. do 22. novembra crnim sprejem nacrtani uvredljivi znakovi na spomeniku koji se nalazi na šetalištu, na južnoj strani parka u Varaždinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,