Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: U Zagrebu pao prvi snijeg ove sezone, haos na cestama…

Preuzmite sliku

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su u srijedu vozače da prilagode vožnju snježnim uslovima na autocestama

U Zagrebu je pao prvi snijeg! Metropola se počela ‘bijeliti’ kasno prijepodne i očekuje se da će snijeg padati do jutarnjih sati u četvrtak. Naravno, obilnije padavine su zabilježene u Lici i Gorskom kotaru, ali lokalno stanovništvo baš i nije oduševljeno budući da su veći nanosi snijega izazvali probleme u saobraćaju.

 • Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su u srijedu vozače da prilagode vožnju snježnim uslovima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretiču grtalice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena.

 • “Vozači nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat rizičan i opasan za njihovu sigurnost”, saopćio je HAC, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.

  Napominju da je autocestu u stanje pune prohodnosti moguće dovesti tek po prestanku padavina.

  “Vozači često negoduju da nisu vidjeli grtalice, međutim kada bi grtalica bila vidljiva svakom vozaču tada bi saobraćanje autocestom bilo nemoguće – nastao bi kolaps, kolona grtalica”, kažu u HAC-u.

 • Pojašnjavaju da je za vrijeme snježnih padavina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama snježnih padavina podrazumijeva i određenu količinu snijega na trotoaru.

 • To svakako ne znači, kažu u HAC-u da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padavina iako vozači imaju drugačiji privid s obzirom na to da se 10-ak minuta nakon prolaska grtalice stvara novi pokrivač koji se čisti u sljedećem ciklusu.

 • HAC je također pozvao vozače da pripreme svoje vozilo za zimske uslove, da ne kreću na put bez odgovarajuće zimske opreme te da se vozilom ne zaustavljaju na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, što može završiti kobno već da se zaustave na odmorištu.

  Vozače pozivaju na oprez i zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

  Na autocesti A1 se stvorila kolona automobila i kamiona između čvora Sveti Rok i tunela Sveti Rok, javlja HAK. Kolona u pokretu duga je oko 5 kilometara u smjeru Zagreba. (Jutarnji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje