Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: U Istri ograničen rad kafića, smiju raditi samo do 18 sati

Preuzmite sliku

Iz štaba civilne zaštite Istarske županije objavili su kako su jučer navečer kod jedne osobe u samoizolaciji uzeti uzorci zbog sumnje na zarazu koronavirusom. Za još jednu osobu uzorci su uzeti danas tokom prijepodneva, piše Index.hr

Danas tokom dana trebali bi biti poznati rezultati testiranja za tri osobe. Dosad su u Istri zaražene dvije osobe, dva muškarca iz Labina koji su radili u Italiji.

Na press konferenciji je istaknuto da su poduzete sve mjere da se odredi s kojim su osobama bili u kontaktu. Naveli su i kako je pritisak na dežurne epidemiologe velik te ljudi nerijetko ne uspiju odmah s njima stupiti u kontakt. Danas će se otvoriti i nova linija za građane.

Od petka će u Istri biti zatvorene sve škole i vrtići te univerziteti, a otkazani su svi javni događaji.

Načelnik štaba Dino Kozlevac zahvalio je vladi što su ipak odlučili uvesti mjere kojima se od petka zatvaraju škole i vrtići u Istri.  Zamolio je poslodavce da imaju razumjevanje prema roditeljima čija djeca neće ići u školu.

Najavio je kako će radno vrijeme ugostiteljskih objekata biti skraćeno te da će raditi do 18 sati.

Istakao je i kako imaju dojave da neki koji trebaju biti u samoizolaciji ne poštuju te mjere te najavio da će se uvesti rigozorne kontrole.

“Neki koji su poslani u samoizolaciju nisu to shvatili dovoljno ozbiljno”, rekla je dr. Jasna Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Kozlevac je rekao kako jedna osoba od danas u karantinu i da se radi o hrvatskom državljaninu.

Naveo je i da će epidemiolozi obići italijanske turiste koji su ušli u Istru prije proglašenja mjera te vidjeti imaju li neke zdravstvene tegobe. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje