Ponedjeljak, 29. Maja 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Prodavao jaknu na internetu pa ostao bez skoro 3.500 KM

Preuzmite sliku

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin u Hrvatskoj zaprimili su prijavu 20-godišnjaka da je prevaren pri prodaji preko internetskog oglasnika.

On je prema prijavi, početkom mjeseca novembra, na internetskom oglasniku postavio oglas o prodaji jakne za više stotina kuna.

“Dana 2. prosinca, na oglas mu se javila nepoznata osoba zainteresirana za kupovinu jakne. Ista mu je temeljem dogovora, poslala poveznicu na lažno kreiranu stranicu s logom jednog dostavnog poduzeća, dovodeći ga u zabludu da je potrebno upisati podatke radi primanja uplate. Oštećeni je između ostalog, zajedno s brojem računa upisao i CVC/CVV broj kartice, što je nepoznati počinitelj iskoristio te izvršio nedozvoljenu transakciju u iznosu od oko 15.000 kuna (op.a. oko 3.400 KM) s računa oštećenog na nepoznati račun. Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ovom prilikom policija u Hrvatskoj ponovno apeluje na građane da budu oprezni prilikom plaćanja na internetu, da zaštite svoje podatke i podatke svojih kartica.

“Prijevarne taktike kibernetičkih kriminalaca sve su inovativnije. Online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke.

Pazite na svoje podatke! Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj sa poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN”, navodi se iz policije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,