Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska odbila zamolnicu BiH oko ratnih zločina u ‘Bljesku’

Preuzmite sliku

Hrvatska Vlada naložit će Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je stigla iz Bosne i Hercegovine, u kojoj se 14 hrvatskih vojnih zapovjednika iz operacije “Bljesak” svibnja 1995. godine povezuje sa ratnim zločinom, izvijestio je u četvrtak premijer Andrej Plenković nakon sastanka s njima u Zagrebu.

“Stručnjaci su proučili svu dokumentaciju i na temelju vrlo detaljne analize mi smatramo da dokumentacija i materijal ne daju nikakvu osnovu za postupanje pravosudnih tijela RH. Zapovjednici i časnici su suglasni s takvim postupanjem RH. Domovinski rat, vojno-redarstvene operacije, posebno “Bljesak” i “Oluja”, to su temelji naše slobode i suvremene hrvatske države,” kazao je Plenković.

U ime Hrvatskog generalnog zbora umirovljeni general Pavao Miljavac je kazao kako je ovo “ jedino od mogućih rješenja, radi zaštite interesa RH i nas samih. Napisali smo i obrazloženja zašto se to odbija. Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu neke optužnice. Nikada niti usmenih niti pismenih zapovijedi nije bilo koje bi dovodile u pitanje granatiranje civilnih ciljeva, a što bi dovelo do ratnih zločina. Radilo se o legalnim akcijama Hrvatske vojske,” objasnio je Miljavac.

Plenković je na novinarski upit komentirao i istup hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da Hrvatska i Srbija rade na pripajanju dijelova teritorija BiH.

“Odbacujemo teze o tome da bi Hrvatska na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH. Hrvatska je učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta BiH je jasan. Nije mi jasno što bi neko na političkoj sceni mogao prepoznati da netko poseže za teritorijem susjedne države”, rekao je Plenković uz dodatak da “tezu odbacuju kao netačnu.”

“Hrvatska je prijatelj BiH, Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda o kojemu vodimo posebno računa, temelje Ustava i temeljem zdrave logike,” komentirao je Planković.

Zamolnicu za preuzimanje kaznenoga progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru VRO “Bljesak” Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je diplomatskim putem 6. avgusta.

Riječ je o žrtvama koje su se dogodile za vrijeme operacije “Bljesak” u Bosanskoj Gradiški i Kozarskoj Dubici. Kaznena djela koja se spominju u zamolnici su ratni zločin protiv civilnog stanovništva i kazneno djelo povrede zakona i običaja ratovanja, a poveznica s ranim zapovjednicima je formulacija o naredbi za tzv. neselektivno granatiranje.

Operacija “Bljesak” je hrvatska vojno-policijska akcija kojom je u ustavno-pravni sustav Republike Hrvatske vraćen dio teritorija koji je od jeseni 1991. godine bio pod kontrolom samoproglašene “Republike Srpska Krajina”. To je područje zapadne Slavonije a veći su gradovi Pakrac i Okučani. (HRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,