Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska od Srbije traži 148,5 miliona dolara

Preuzmite sliku

U trenutku raspada bivše države na deviznim računima u mješovitim bankama SFRJ u inostranstvu nalazilo se 645,55 miliona američkih dolara pa Hrvatska u postupku sukcesije od Srbije traži 148,5 miliona dolara. 

Taj novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo je podijeliti među državama sljednicama, tako da je Hrvatskoj trebalo pripasti 23 posto, odnosno 148,5 miliona dolara. Ipak, kad se trebalo početi razgovarati o podjeli, Srbija je ostale države obavijestila tek da je na računima samo 56 miliona dolara odbijajući objasniti gdje je novac.

Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac – oko 690 miliona dolara – 90-ih koristio za plaćanje inodugova srbijanskih kompanija te da je Srbija posebno instruirala banke da se ne koristi za druge republike.

Temu nestalih, odnosno protupravno potrošenih sredstava Hrvatska će, kao domaćin današnjeg sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tijela zaduženog za nadzor provedbe sukcesije, staviti kao posebnu tačku dnevnog reda.

Insistirat će da se provede Sporazum o sukcesiji, odnosno da se podijeli 645,55 miliona dolara, a ako je taj novac protupravno potrošen – a očito jest – da se nađe rješenje za kompenzaciju, kažu iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske. (Vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje