Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska: Noćni marš povodom 8. marta okupio više hiljada sudionika

Preuzmite sliku

Prosvjedni noćni marš koji se u Zagrebu održava već sedmu godinu u organizaciji feminističkog kolektiva fAKTIV okupio je nekoliko hiljada sudionika u glasnoj i borbenoj proslavi 8. marta pod parolom “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici”, javlja Anadolija.

Okupljanje je započelo na Trgu žrtava fašizma, odakle se nekoliko hiljada prosvjednika nakon uvodnih obraćanja s transparentima zaputilo preko Trga bana Jelačića do Zrinjevca.

“Inflacija divlja, zdravstveni i obrazovni sustavi pucaju po šavovima, nasilje raste, a prvi su na udaru oni za koje društvo najmanje brine. Za žene kriza nije samo udarac na novčanik i materijalnu egzistenciju, već dodatni okidač nasilja, kojemu su ionako svakodnevno izložene”, poručili su aktivisti fAKTIVA-e na okupljanju.

Prosvjednici traže pravo na besplatan pobačaj, pravo žene na rad i pravedno socijalno društvo, a solidarizirali su se i s migrantima koji su izloženi policijskoj brutalnosti, radnicama “Orljave” koje nisu dobile plaću te potplaćenim radnicima “Čistoće”, kao i zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj.

Uz glavni transparent “Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici”, istaknute su poruke “Nikad ponižene, nikad poražene”, “Svakih 28 dana ubijena je jedna žena”, “Dosta rada iz ljubavi”, “R.I.P. Partijarhat” i slično.

Uz Zagreb, noćni marševi su održani u Splitu, Rijeci, Puli, Šibeniku i Osijeku, a okupljeni su pljeskom pozdravili održavanje sličnih skupova u brojnim gradovima regije, u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,