Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska danas odlučuje o ukidanju ograničenja za ulazak iz BiH

Preuzmite sliku

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u Zadru najavio je moguće ukidanje ograničenja za ulazak bh. građana u Hrvatsku.

Na pitanje kako to da državljani Srbije smiju ući u Hrvatsku bez kriterija odgovara:

“Te odluke koje se utvrđuju na razini EU utvrđuju se na temelju toga iz koje države dolaze. Mi ćemo u sljedećih dan-dva donijeti novu odluku. Danas epidemiološka služba raspravlja o prelasku granice, bit će predstavljeno na Stožeru pa ćemo donijeti odluku kako će se od 1. jula prelaziti granice. Sad je cijela Evropa u zelenom i dosta je trećih zemalja u zelenom, ali svaka zemlja može odlučiti kako će se prelaziti njezine granice”, poručio je on i dodao da će danas na radnoj skupini, odnosno na odboru, biti i BiH. 

“Kada govorimo o državljanima trećih zemalja, mislim da se danas uvrđuje lista tih sigurnih zemlja. Mislim da će od danas na toj listi biti i BiH. Zemlje koje su u zelenom, a iz tih zemalja se ulazi u Hrvatsku, neće se tražiti dodatne potvrde ili jamstva. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, to je nešto o čemu se razgovara i o tome će se obavijestiti javnost”, kazao je Božinović (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,