Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

HRT prikazao Krim kao dio Rusije: Kijev traži javno izvinjenje

Preuzmite sliku

Ambasada Ukrajine u Zagrebu uputila je oštar protest Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) jer je Krim prikazala kao teritoriju Ruske Federacije i zatražila izvinjenje tog javnog servisa zbog “širenja iskrivljenih informacija”.

Protest Ambasade Ukrajine u Zagrebu uslijedio je nakon “tehničke greške ili svjesne provokacije” nastale u”Dnevniku” tokom intervjua sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Marijom Pejčinović Burić.

Tokom tog razgovora u pozadini je prikazana mapa na kojoj je, kako se navodi, “Autonomna Republika Krim, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorija Ruske Federacije”, navodi se u protestnoj noti.

“Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim i izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, navodi se u protestu Ambasade.

Iz ukrajinske Ambasade ističu da su uvjereni da HRT, “kao autoritetni medij-resurs Hrvatske”, ne može biti u suprotnosti i zvaničnim stavom hrvatske Vlade koja čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ambasada traži javno izvinjenje radi “širenja iskrivljene informacije” i mole da se preduzmu mere s ciljem da se tako nešto ne ponovi. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,