Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Haos nakon smrti bogate žene s Hvara: Za nasljedstvo se bore pekar i kućna pomoćnica, u priču upali i prevaranti

Preuzmite sliku

Iza umrle starice ostala je imovina koja se mjeri u milijunima eura, dvije obiteljske kuće, poslovni prostori, zemljišta, ušteđevina…

Splitsko Općinsko državno tužilaštvo optužilo je Borislava T. (64), zvanog Bobo iz Makarske, Gorana B. (40), zvanog Gogi iz Vinjana Donjih pokraj Imotskog, i Slobodana V. (51) iz Mrkonjić Grada u BiH za prijevaru te niz pokušaja prijevara i falsifikovanja dokumenata kojima su, na osnovu lažne dokumentacije, iz različitih banaka podigli i pokušali podizati ušteđevinu koju je na računima imala već četiri godine pokojna A. R. M. s otoka Hvara.

Optužnica tereti Bobu, nezaposlenog vulkanizera na socijalnoj pomoći porijeklom iz Srbije, da je 6. aprila 2022. godine u Zagrebu, a kako bi se “znatno nepripadno materijalno okoristio”, došao u poslovnicu Privredne banke te djelatnici pokazao falsifikovai dokument pod nazivom “Rješenje o nasljeđivanju iza pokojne A.R.M.”, a u kojemu je stajalo da je taj papir izdao Općinski građanski sud u Zagrebu 15. januara 2021. godine i da je po njemu on proglašen njezinim nasljednikom, piše Slobodna Dalmacija.

Ovjereni lažni dokumenti

Ne sumnjajući u istinitost dokumenta, radnica mu je u dva navrata s računa pokojne žene na njegova dva tekuća računa prebacila prvo više od milion i 285 hiljada kuna (skoro 335 hiljada KM), a potom i dodatnih 61.500 kuna (oko 16 hiljada KM).

Nakon što mu je ova prijevara “upalila”, Bobo je, po optužnici, nakon dvije sedmice došao u Split, u ured javne bilježnice, te od nje zatražio da mu izradi pet ovjerenih preslika dokumenta “Rješenje o nasljeđivanju iza pokojne A.R.M.”. Predočio joj je isti falsifikovani dokument zagrebačkog suda, a ona je, ne sumnjajući u autentičnost, napravila tih pet preslika te je svaku ovjerila pečatom kojim je potvrdila da je riječ o preslici izvorne isprave, a zatim je te pečate vlastoručno potpisala i na njih otisnula svoj službeni pečat.

Nakon što je došao do preslika, Bobo, Gogi i Tane, tereti ih optužnica, zajednički i dogovorno od 26. do 29. aprila 2022. godine u Splitu odlaze u poslovnice više raznih banaka u kojima su pokušali s računa pokojnice podignuti veće svote novca.

Bobo i Tane, nezaposleni metalostrugar i trgovac, već se nalaze u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama od početka maja, a obojica su dosad neosuđivani. No zato je zvanično nezaposleni elektromonter Gogi prije četiri godine u Splitu pravomoćno osuđen zbog prijetnje na osam mjeseci, uslovno na dvije godine, a ima i pravomoćne četiri godine sa suda u Karlovcu iz 2019. godine zbog dilanja narkotika te još jednu uslovnu kaznu splitskog suda na pola godine zatvora, uslovno na dvije godine zbog prijevare.

Jedini on nije u istražnom zatvoru, nego je na slobodi, no nakon što je tužiteljstvo dobilo podatke o osuđivanosti, i za njega su zatražili određivanje istražnog zatvora.

Odbijeni u bankama

Slobodna Dalmacija nije uspjela saznati na koji su način oni uopće saznali u kojim bankama je pokojna žena – koja je bila vrlo imućna i imala je kako novca tako i stanova i nekretnina po Hvaru i Zagrebu u vrijednosti od više miliona eura – imala otvorene račune i koliko je na njima novca.

Dakle, prvo su 26. aprila došli u poslovnicu Erste&Steiermarkische Bank te su na osnovi rješenja o nasljeđivanju tražili isplatu gotovine s računa pokojnice, pri čemu je Bobo kao navodni “nasljednik” podnio “zahtjev za postupanje nakon smrti klijenta”. Bankar im je rekao da žena ima na računu nešto manje od 20 hiljada eura i da će biti obaviješteni o isplati nakon provjere zahtjeva za isplatom.

Tri dana poslije odlaze u poslovnicu RBA, gdje od pokojničine lične bankarke također traže isplatu gotovine, no ona je provjerila rješenje i utvrdila da je falsifikovano pa je odbila dati im novac. Sat vremena poslije trojac odlazi u OTP banku, gdje na kraju također ne dobivaju novac jer se utvrdilo da je rješenje o nasljeđivanju falsifikovano. No prevarantski dvojac ne odustaje te već 50-ak minuta kasnije posjećuju Partner banku, no priča opet završava na isti način – ne dobivaju novac.

Pokušali su na osnovi lažnog rješenja o nasljeđivanju doći i do 23 hiljade eura s računa u poslovnici Banke kovanica u Splitu, no i tu su “izvisili” zahvaljujući revnosti djelatnice.

O slučaju borbe za nasljedstvo iza pokojne A. R. M., koja je umrla u julu 2018. godine u Zagrebu, prije pola godine izvještavao je i RTL te portal Slikedrustva.com, koji navode da je iza umrle starice ostala poprilična materijalna imovina koja se mjeri u milionima eura te da se radi o dvjema porodičnim kućama u Zagrebu i na Hvaru, poslovnim prostorima, lokalima, zemljištima, kao i ušteđevini na tridesetak računa u raznim bankama.

Kućna pomoćnica

S jedne strane u u borbi je jedan poznati hvarski pekar, koji je tvrdio da je on bio nevjenčani suprug pokojne žene te da je on oporukom njen nasljednik, a s druge dvoje poznatih zagrebačkih advokata. Jedna je advokatica koja se bavi gotovo isključivo predmetima u vezi s nasljeđivanjem, a suprug joj je jedan od policijskih šefova, dok je njen kolega poznati zagrebački advokat šibenskog porijekla.

Oni, pak, po tim napisima zastupaju nekadašnju kućnu pomoćnicu preminule žene koja se nakon njene smrti pojavljuje kao oporučna nasljednica pokojne imućne Hvaranke, a s kojom su sklopili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju po kojemu sva njena imovina nakon njene smrti pripada njima. Ta borba, koliko znamo, i dalje traje…

A imaju li veze s tim Bobo, Gogi i Tane, valjda će se iskristalizirati tokom predstojećeg sudskog postupka. (Slobodna Dalmacija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,