Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Donirali organe: Srce, bubrezi i jetra male Nikoll idu dvojici dječaka u Njemačku i Mađarsku

Preuzmite sliku

Organi preminule dvoipolgodišnje Nikoll iz Nove Gradiške, koji su donirani, vode se pod kodom ET 178077, a putem alokacijskog sistema Eurotransplanta organi su dodijeljeni primateljima dječje dobi u Njemačkoj i Mađarskoj.

Srce i bubrezi prihvaćeni su od primatelja u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četverogodišnjeg dječaka u Njemačkoj.

– Prava je rijetkost da su dostupni organi djeteta te dobi. Unutar Eurotransplanta ovako se nešto događa svakih nekoliko godina – rekao je za 24sata.hr transplantacijski hirurg blizak organizaciji.

No, proces usklađivanja odgovarajućih organa od strane donora i primatelja nije niti malo jednostavan. Organi između donora i primatelja trebaju biti usklađeni na više nivoa. Veliku ulogu igra njihova veličina i težina. Recimo, nije moguće presaditi srce ili pluća odrasle osobe u dječje tijelo. Međutim, iznimka su bubrezi, tvrdi izvor, koje je moguće transplatirati u tijelo djeteta. Kod presađivanja jetre u spomenutim slučajevima se koristi samo lijevi režanj.

– Djeca sa zdravstvenim problemima često zaostaju u razvoju pa su samim time i fizički puno manje razvijenija od ostale djece njihove dobi. Možemo zaključiti da je to slučaj u kojem će srce i bubrezi dvoipologodišnje djevojčice iz Hrvatske biti presađeni u četverogodišnjaku u Mađarskoj – rekao je hirurg objašnjavajući razloge zbog kojih se organi donara za primatelja podudaraju prema veličini, a ne prema starosnoj dobi.

Uspješnost operacije ovisi o samom zahvatu, ali i popratnim faktorima kao što su infekcija i nutritivni status.

No, jedno je sigurno, a to je kratki vremenski rok u kojemu organ treba naći put od donora do primatelja. Pluća i srce trebaju biti transplantirani unutar četiri do šest sati, gušterača u roku od osam sati, dok je za jetru taj period 16 do 20, a bubrege do 36 sati.

Trenutno su implementirani perfuzijski sistemi pa se vrijeme može čak i produžiti po pitanju pluća, srca, bubrega i jetre. Ne koristi se u transplantaciji gušterače.

Kolika je cijena transplantacije teško je procijeniti, jer to često ovisi o puno faktora, recimo o samom transportu i udaljenosti između donora i primatelja, a ne samo o operativnom postupku. To ovisi od zemlje do zemlje unutar EU. Ukoliko pacijent nema zdrastveno osiguranje, transplatacija jetre će ga koštati oko 150.000 eura. Transplantacija bubrega košta između 35.000 i 50.000 eura, rekao je izvor.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,