Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Direktorica u školi imala mašine za rudarenje kriptovaluta, zaposlila “rudara”

Preuzmite sliku

Direktorica Osnovne škole “Branko Radičević” u Staparu (Srbija) J.M. (50) uhapšena je zbog sumnje da je organizovala “rudarenje” kriptovaluta tako što je u školi u kojoj je zaposlena postavila tzv. “rigove” za “majnovanje”, saznaje Blic.

Pored toga, kako se nezvanično saznaje, ona je u školi zaposlila jednu osobu da se bavi isključivo tim poslovima.

U velikoj akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, J.M. je uhapšena zajedno sa 34 osobe sa teritorije gradova Sombor, Novi Sad i opština Bačka Palanka i Apatin, zbog sumnje da su izvršili više krivičnih djela.

Oni se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih djela, neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj bazi podataka, za prevaru, iznudu i ugrožavanje sigurnosti.

Još nije poznato da li su svi međusobno sarađivali budući da su neki od uhapšenih osumnjičeni da su putem društvenih mreža varali ljude prodajući im “rezultate namještenih utakmica”.

Ono što se nezvanično saznaje jeste da je J.M. na nekoliko lokacija u gradu imala postavljene “rigove” za “rudarenje“, te da postoji osnov sumnje da je više ljudi radilo za nju.

Podsjetimo, ona je otkrivena u akciji policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal kada je uhapšeno 35 osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje