Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Crna Gora: Peticiju za legalizaciju marihuane podržalo više od 6.000 građana

Preuzmite sliku

Peticiju za legalizaciju marihuane u Crnoj Gori podržalo je više od 6.000 građana, pa će ova inicijativa uskoro biti predata Skupštini, izjavio je predstavnik nevladine organizacije “Legalizuj.me” Nikola Banović.

On je rekao da će Skupštini biti predat prijedlog da se dekriminalizuje kanabis i reguliše tržište prema “urugvajskom modelu”.

Banović je objasnio da je prijedlog da punoljetni građani, koji su registrovani u kanabis klubu, mogu da priušte mjesečno do 40 grama marihuane.

“Građani će moći da gaje u domaćinstvima do četiri biljke, a konzumiranje će biti dozvoljeno kod kuće. Osim toga, prijedlog je da konzumacija bude dozvoljena na određenim turističkim destinacijama i u kanabis klubovima”, rekao je Banović za “Vijesti”.

Prema njegovim riječima, ako bi prijedlog prošao skupštinsku proceduru građani bi, po preporuci ljekara, mogli kupiti kanabis i njegove derivate u apotekama.

“Količina bi zavisila od toga koliko ljekar prepiše. Reklamiranje kanabisa će biti zabranjeno na državnoj televiziji, bilbordima i radiju. Kanabis će kao resurs biti nacionalizovan kako bi se izbjegao monopol na tržištu i podstaklo samozapošljavanje i domaća proizvodnja”, rekao je Banović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje