Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

COVID-19: Hrvatska premašila BiH po broju novozaraženih

Preuzmite sliku

Od utorka je zabilježeno 358 novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini 283.

U Hrvatskoj je od utorka zabilježeno 358 novih slučajeva zaraze korona virusom, a preminule su dvije osobe, prema podacima koje je objavio nacionalni štab.

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš izjavio je ranije u srijedu, uoči sjednice užeg kabineta Vlade Hrvatske, da brojke zaraženih korona virusom danas nisu najbolje, veće su nego u utorak, kada je bilo 219 novozaraženih, “a imamo nova žarišta u Splitu”.

“U kontaktu sam s epidemiolozima, dobro je da, na tragu naših ranijih dogovora, Županijski štab predlaže nove mjere, koje će biti primjerene. Od osnovne je važnosti da oni na terenu imaju informaciju od jučer do danas koja su to nova žarišta, jer se pojavljuju nova, između ostalog fitness centri, teretane…”, rekao je on novinarima u Zagrebu, prenosi Hina.

Beroš je kazao da prije sastanka užeg kabineta Vlade ide kod premijera Andreja Plenkovića, jer sve što se događa zahtijeva brzu reakciju.

Trenutno 2.350 aktivnih slučajeva

U Hrvatskoj je trenutno više od 2.350 aktivnih slučajeva korona virusa, zbog čega je stavljana na “crvenu listu” susjedne Slovenije, Italije, Austrije, ali i nekih drugih zemlje, poput Velike Britanije.

To znači da ulazak u te zemlje za osobe koje su prethodno boravile u Hrvatskoj ima poseban režim, koji uključuje posjedovanje negativnog testa na korona virus ili odlazak u 14-dnevnu izolaciju.

Takve mjere zadale su snažan udarac hrvatskom turizmu, koji čini oko 20 posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Nova 283 slučaja zaraze korona virusom i 11 smrtnih ishoda zabilježeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini, u kojoj smrtnost od novog virusa čini tri posto, po čemu je lošija od susjednih zemalja, ali je bolja od svjetskog prosjeka, prenosi Hina.

Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, u posljednja 24 sata na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine testiranjem je utvrđeno kako je pozitivno 210 osoba na SARS-CoV-2.

Dodaje se kako su novi slučajevi zabilježeni u svim kantonima, osim u Bosansko-podrinjskom.

U BiH do sada 571 smrtni slučaj

Najveći broj zaraženih osoba je iz Kantona Sarajevo.

Istodobno u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u posljednja 24 sata testirana su 434 uzorka te je utvrđena zaraza kod 73 osobe.

Najviše ih je sa područja Banja Luke.

U ovome entitetu prijavljena su četiri smrtna slučaja povezana s komplikacijama nastalim nakon oboljenja od COVID-19, a u Federaciji Bosne i Hercegovine je takvih sedam ishoda.

Od pojave korona virusa u Bosni i Hercegovini je zaraženo 18.609 osoba te zabilježen 571 smrtni slučaj.

Više od polovice zaraženih se izliječilo.

U Sloveniji 36 novozaraženih u zadnja 24 sata

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na korona virus testirano 1.439 osoba, te potvrđeno 36 novih zaraza, 15 više nego prethodni dan, a nije bilo novog smrtnog slučaja, objavila je u srijedu slovenska vlada na Twitteru.

Najviše novozaraženih je u Ljubljani, Grosuplju i Šentjurju (po tri), a tri su importirana slučaja.

Trenutno je hospitalizirano 20 osoba koje se liječe od COVID-a 19, ali nijedna ne treba intenzivno liječenje. Aktivnih slučajeva zaraze je 419, prema podacima ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije u Sloveniji je od 152.144 testiranih do sada potvrđena zaraza kod njih 2.722, a umrlo je 133 među oboljelima.

O stanju epidemije i mjerama potrebnim za početak školske godine koja počinje za sedam dana u srijedu popodne će raspravljati uži kabinet, dok će epidemiolozi iz vladinog stručnog tima objaviti informacije vezane uz stanje s COVID-om 19 u susjednim zemljama, objavili su slovenski mediji. (Al Jazeera | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,