Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Čarobni prizori iz Hrvatske: Preslatki delfini igraju se u moru Ravskog kanala

Preuzmite sliku

Čarobni prizori uhvaćeni su kamerom Davora Miljkovića prikazuju delfine u njihovom plesu i igri, a ovaj su put te prekrasne životinje snimljene u Ravskom kanalu kraj Dugog otoka.

Davor Miljković prije nekih mjesec dana uhvatio je prekrasne prizore delfina iz zraka, a sada se vratio u Ravski kanal te ponovno zatekao te vesele morske sisavce.

– Svratio sam na istu lokaciju, samo je ovaj put bio veći broj delfina i duže sam ih uspio snimati. Bilo ih je oko 30 u par grupa i trajalo je skoro 2 sata i tako su dolazili 2 dana za redom – rekao je Davor koji je sa svojom boljom polovicom odlučio provesti zimu u miru, na Ravi za Morski.hr.

Njemu je uvijek drago kad ih vidi, a posebno čar predstavlja vidjeti ih iz zraka, zbog čega Davor uvijek ima spreman dron za uzlijetanje. Potrebno mu je od 5 do 10 minuta da ga postavi i prijavi let civilnom zrakoplovstvu, nakon čega kreće snimati te čarobne životinje.

Tokom ljeta delfina bude svaki dan i to u grupama preko njih 10, ali moguće ih je vidjeti i sada, što je dokazao svojim snimkom.

Inteligentne i ‘nasmiješene’ životinje u Jadranu

Dobri delfin(lat. Tursiops truncatus) vrsta je dupina koja živi i u Jadranu. Delfini se ubrajaju u najpoznatije i najomiljenije morske sisavce, a dobri delfin je vjerovatno najbolje poznata i jedna od najrasprostranjenijih vrsta u skupini delfina.

Dobri delfin ima izduženi hidrodinamični oblik tijela, a boja varira od tamno plave do smeđe-sive na leđima, preko svijetlo sive na bokovima i bijele na trbuhu, koja može poprimiti i ružičastu nijansu tokom ljeta kad je temperatura mora viša.

Odrasli dobri delfini dugački su od 2 do 4 metra, a težina se može kretati između 100 i 500 kg. Odrasle jedinke populacije koja naseljava Jadran dosižu najveću dužinu od oko 3 metra. Dobri delfini, sa svojim čelično-plavim leđima i njuškama kojima kao da se smiješe, vrlo su inteligentne i društvene životinje. (Morski.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje