Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH ima svoje institucije: Plenković ne podržava Milanovića da je “predsjednik svih Hrvata”

Preuzmite sliku

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković komentarisao je tokom današnje pres konferencije u Zagrebu izjave predsjednika ove zemlje Zorana Milanovića, koje je dao na sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

– Ne znam radi li se o nekakvim reakcijama ili ne, ja nisam bio u New Yorku. Ono što mogu reći na to sve je da Bosna i Hercegovina ima svoje institucije, a Hrvatska svoje – odgovorio je Plenković na upit novinara da pojasni Milanovićeve izjave u kojima tvrdi da je on predsjednik i Hrvata u BiH.

Prokomentarisao je i govor Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a kazavši da “sada može odbaciti teze da bi Hrvatska na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH”.

Kazao je da je u vrijeme velikosrpske agresije na BiH i Hrvatsku, “Hrvatska bila ta koja je spasila BiH”.

– Hrvatska joj je pomogla više puta i učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasan i ovdje ga nikada nije doveo u pitanje – poručio je Plenković.

Istakao je da je Hrvatska prijatelj BiH.

– Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu i teško je naći zemlje koje su više upućene geografski jedne na drugu i u svakom drugom smislu. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH o kojima vodimo računa, trudimo se biti u najboljem odnosu s BiH i u podrški reformskog procesa, ekonomskih odnosa i evropskog puta. Radimo iskreno i prijateljski da se svi u BiH osjećaju dobro – kazao je Plenković.

Kazao je da Hrvati u BiH imaju pozitivne emocije prema Hrvatskoj, a sigurno i prema hrvatskim institucijama.

– Ali oni su građani BiH, žive u BiH, ostat će u BiH i bit će njen konstitutivni dio i graditi budućnost u BiH sa svim drugim narodima koji tamo žive – poručio je hrvatski premijer Plenković. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje