Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bh. policajac u Petrinji iz blata podigao zastavu Hrvatske: “Veliko srce bosansko”

Preuzmite sliku

Pomoć u Petrinju stiže sa svih strana svijeta nakon katastrofalnih zemljotresa koji su pogodili ovo područje.

U jeku raznih akcija i prikljupljanja pomoći za nastradale i razrušena područja, jedna fotografija se munjevito proširila društvenim mrežama i izmamila veliki broj reakcija.

“Policajac iz Bosne i Hercegovine u ruševinama grada Petrinje(Hrvatska), a kojeg je zemljotres sravnio do zemlje, pronalazi zastavu Republike Hrvatske i s poštovanjem postupa sa simbolom države. Budimo ljudi!! Veliko je srce bosansko”, stoji u opisu fotografije.

 • Prema pisanju portala Radio Sarajevo, riječ je o Sarajliji Samiru Mirviću, komandiru Jedinice za intervenciju i podršku pri Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

  Ovaj portal stupio je u kontakt sa Mirvićem, koji je potvrdio da je fotografija nastala u Petrinji, te da je on na njoj.

  “Da, tačno je da sam na toj fotografiji koja se dijeli društvenim mrežama. Sve se dogodilo kada smo u petak krenuli iz Sarajeva da dostavimo pomoć Petrinji i Glini. Akciju pomoći je organizovao Alija Jašarević, njegovo udruženje veterane brigade Starog Grada. On se obratio mojoj direkciji, a direktor Mirsad Vilić dao je podršku da naš tim učestuvuje u ovoj akciji pomoći prijateljima u Hrvatskoj”, priča Mirvić.

  On kaže da je cilj humanitarne akcije bila pomoć za kolege iz policijskih stanica Petrinja i Glina.

  “Malo se išli prošetati gradom kako bismo, ako to bude potrebno, još nekome pomoći od građana. U prolasku pored rušvina, vidio sam u blatu hrvatsku zastavu. Bilo mi je teško gledati zastavu Hrvatske u blatu, imao sam neki loš osjećaj, onako ljudski. Sagnuo sam se, podigao je, smotao i stavio uz ulazna vrata, u nadi da će vlasnik pronaći i uzeti. Nisam ni znao da su me prijatelji slikali i sve objavili na Instagramu. Mislim da nisam nikakav heroj, ali da imam veliko srce bosansko, imam. Uostalom, kao i svi Bosanci”, kazao je Samir Mirvić, Bosanac o kojem priča cijeli region.

  Na pitanje kakva je situacija u Petrinji i Glini, Mirvić je kaže – veoma teška.

  “Jako teška, ti ljudi koji su sve ovo preživjeli su za mene veliki heroji. Želim im da izdrže i da im Bog da snage da sve idrže i da se tlo konačno smiri”, rekao je Samir Mirvić za Radiosarajevo.ba i iz privatnog albuma poslao nekoliko fotografija sa druženja sa kolegama policajcima Petrinje i Gline.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje