Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Beograđanke sa protesta protiv Informera poslale poruku solidarnosti sa ženama u BiH

Preuzmite sliku

U Beogradu su sinoć organizovani četvrti po redu protesti potaknuti nedavnim intervjuom sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem koji je nedavno objavio srbijanski tabloid Informer.

U organizaciji feminističkog kolektiva “Ženska solidarnost”, protestno okupljanje je počelo sinoć u 21 sat na beogradskom Trgu republike. Uz parole “Bijesne žene večeras pale grad”, “Ne dozvoli da te iko stišava”, “Samo revolucionarno prema sebi” i “Noć nam se duguje”, okupljanje je završeno oko 23 sata.

Kako prenosi srbijanski portal Danas.rs, niz protesta koju je pokrenuo pomenuti kolektiv inicijalno je započeta zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem u listu Informer, a protesti su nastavljeni zbog nereagovanja institucija na nasilje nad ženama i neuklanjanje spornog intervjua sa medijskih portala koji su ga prenijeli.

U prvim minutima protesta nekoliko desetina nezadovoljnih građanki i građana okupilo se skandirajući parole “Žene neće ćutati”, “Kratka suknja – pa šta?!” i prozivanje dnevnog lista Informer koji je objavio sporni intervju. Članice “Ženske solidarnosti” objasnile su da su i one same žene koje imaju iskustva nasilja i straha i koje je društvo iznevjerilo po ko zna koji put, te znaju kako se osjećaju druge žene.

Također, organizatorice su najavile radikalizaciju protesta ukoliko u naredne dvije sedmice njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Nekoliko stotina okupljenih zaustavilo se u blizini Narodne skupštine, a jedna od organizatorica je podsjetila da su 1995. godine feministkinje protestovale zbog istih stvari zbog kojih protestuju i danas, skoro 30 godina kasnije.

Važno je podsjetiti da su jučer, širom BiH, organizovani protesti potaknuti sličnom problematikom s kojom se susreću i žene u susjednoj nam Srbiji – femicidom. Sve je kulminiralo slučajem iz Bihaća u kojem je suprug usmrtio svoju suprugu.

Okupljeni u Tuzli, Mostaru, Sarajevu, Zenici, Goraždu, Gradačcu, Bijeljini, Banjoj Luci, te ostalim gradovima – žene Bosne i Hercegovine su poručile “Ni jedna više”, te “Naš bol je vaša sram”.

Sve ovo ukazuje na nezahvalnu poziciju koje žene u regionu osjećaju da imaju. Ono što povezuje dame u regionu, pa i u našoj zemlji, jesu zahtjevi koji su upućeni nadležnim institucijama. To je, prije svega, pravovremeno reagovanje u slučaju prijavljivanja nasilja, te adekvatno sankcionisanje nasilnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje