Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Advokati u Crnoj Gori protestovali zbog Sky aplikacije

Preuzmite sliku

Nekoliko desetina advokata okupilo se ispred Višeg suda u Podgorici, kako bi zahtijevali da se zauzme konačan stav po pitanju korištenja transkripata sa Sky aplikacije, dobijenih posredstvom Europola, ali i da ukažu na često odbijanje jamstva.

Advokati koji postupaju pred Višim sudom u Podgorici i Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore u predmetima u kojima se kao dokaz koristi materijal sa „SKY ECC“ aplikacije upozorili su na manjkavosti korištenja tog materijala, navodeći kako je on dostavljen kao operativni od Europola i kao takav se, prema njihovom mišljenju, ne može koristi u sudskim postupcima ni u kojoj formi.

Također, u nekoliko poslednjih slučajeva, sudovi su odbijali višemilionska jemstva tako da su osumnjičeni ostajali u pritvoru.

Advokat Nikola Martinović kazao je da uzimajući u obzir ovoliki broj advokata, odnosno intelektualne elite, ovaj skup nije protest advokata, već je dijagnoza crnogorskog društva i dijagnoza stanja u pravosuđu.

Treba, prema njegovim riječima, ukazati na to da instituti koji su zagarantovano pravo svakog okrivljenog, a to je pravo na slobodu, u crnogorskom pravosuđu trenutno ne važe.

„Pitanje jamstva u crnogorskom pravosuđu praktično ne postoji. Za svaki predmet za koji je neko od političara zainteresovan ili za svaki predmet na kojem neko od političara gradi političku karijeru ili kampanju, ovaj sud ne dozvoljava jemstvo. Tako da imate očigledan slučaj da su u crnogorskom pravosuđu nude jemstva koja su po veličini, odnosno kvalitetu jemstva mnogo veća nego jemstva koja se nude i prihvataju u Zapadnoj Evropi ili Americi“, rekao je Martinović.

Zdravko Begović je ukazao „na muke kroz koje advokati prolaze od kada se Sky aplikacija pojavila na ovim prostorima i prostorima čitave Evrope“.

On smatra da su dokazi na osnovu kojih se potenciraju i određuju pritvori pribavljeni u suprotnosti sa domaćim i međunarodnim zakonodavstvom, da se radi, kako dodaje, o takozvanom masovnom nadzoru.

„Zato smo danas potpuno bespomoćni da na bilo koji drugi način, regularan, uspijemo da izađemo iz tog začarnog kruga koji nam je igrom slučaja nametnut“, naveo je advokat Begović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje