Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Podgorica: Četiri zemljotresa za samo 24 sata

Preuzmite sliku

Četiri zemljotresa pogodila su Podgoricu u zadnja 24 sata, od kojih je posljednji bio danas u 11 sati i iznosio je tri stepena Rihtereove skale sa epicentrom 13 kilometara jugoistočno od crnogorske prijestolnice, objavio je Seizmološki zavod Crne Gore.

Iako zemljotresi kratko traju, stvorili su nelagodu među građanima, ali, kako je poručio u izjavi za portal CDM direktor Zavoda Branislav Glavatović, prostora za paniku i strah nema imajući u vidu da je zona u kojoj se događaju zemljotresi poznata i tokom historije.

“To je čitav jedan tektonski pravac koji se prostire upravo iz Albanije, pa preko Podgorice, Danilovgrada, ka Bosni”, objašnjava Glavatović i podsjeća da je i u prošlosti, upravo na istom području, bilo sličnih potresa tla.

Prema njegovom mišljenju, ne treba da čudi ni to što se zemljotresi događaju u kratkom vremenskom razmaku.

“Kada se u jednom žarištu započne taj tektonski proces onda on kontinuirano teče uz implusivna oslobađanja seizmičke energije tokom jednog perioda koji je proporcionalan snazi tog glavnog zemljotresa. U pitanju su samo pomjeranja tla od nekoliko centimetara i mogu da traju nekoliko dana”, objašnjava Glavatović i dodaje da niko ne može da predvidi jače potrese u budućnosti.

Podsjećanja radi, juče su na istom području zabilježena dva zemljotresa jačine 3,9, odnosno 2,6 stepeni Rihtera, a jutros oko dva sati desio se još jedan od 3,9 stepeni prema Rihterovoj skali. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,