Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovaj gradić u Americi gori već 53 godine (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zemlja pod Centraliom u Pensilvaniji počela je da gori prije više od pola vijeka, što je stanovništvo ovog malog gradića natjeralo da se iseli iz njega.

 • centralia-grad-pozar2
 • Mali rudarski grad u Pensilvaniji već 53 godine gori. Uzrok dima iz pregrijanog tla koji se širi ovim gradom jeste ugalj koji se zapalio 1962.

  Požar pod zemljom ni poslije nekoliko pokušaja nije ugašen, a predviđa se da će trajati još 250 godina, dok sav ugalj ne sagori.

  Zapaljeni rudnici uglja punjeni su vodom, pokušavali su da presijeku dotok kiseonika do uglja kako bi zaustavili plamen, ali nisu uspjeli u pokušajima da uguše vatru.

  Ugalj sporo i mirno gori, a Centralia, nekad živ inudstrijski gradić, danas izgleda pusto. Isparenja sumpora i jame koje se otvaraju u zemlji zbog sagorijevanja uglja oštetili su i puteve u ovom gradu.

  Pošta Sjedinjenih Američkih država već je iz svog sistema uklonila poštanski broj ovog grada, a na markicama se više ne štampa ovaj grad.

  Po popisu iz 2010. godine, u Centraliji je živjelo samo 10 ljudi, dok se 2000. u njoj pržila 21 osoba. Temperatura tla na određenim mjestima dostiže od 38 do 57 stepeni Celzijusa. (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje