Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mlađima od 16 godina društvene mreže bi uskoro mogle biti zabranjene u Evropi

Preuzmite sliku

U pripremi je novi zakon koji bi mlađima od 16 godina u čitavoj Europi mogao zabraniti korištenje društvenih mreža.

Prošloge sedmice u EU donesen prijedlog zakona prema kojem bi se minimalna dobna granica zabrane korištenja Facebooka, Snapchata, Instagrama pa čak i e maila podigla sa dosadašnjih 13 na 16 godina, piše Huffington Post, prenosi Index. Ako prijedlog bude usvojen, hiljade europskih teenagera će za svako pristupanje društvenim mrežama, skidanje aplikacija pa čak i korištenje pojedinih web tražilica morati dobiti dozvolu roditelja.

Taj bi zakon ujedno mogao izazvati popriličnu glavobolju za nadležne iza Facebooka, Instagrama, Twittera, Snapchata i Googlea, budući da su velik broj njihovih korisnika upravo mladi koji su tek zakoračili u teenagerske godine.

O spornom zakonu koji je dočekan na nož na društvenim mrežama europski zakonodavci će razgovarati danas, a ako bude izglasan mora tek biti ratificiran, nakon čega bi zemlje članice imale dvije godine da ga u potpunosti počnu provoditi.

Prijedlog je dio većeg broja zakona vezanih za zaštitu podataka na webu, koji su pripremani pune četiri godine, no osim mladih, njime su nezadovoljne i organizacije koje se bave zaštitom djece i mladih na internetu.

“Podizanje minimalne dobi za korištenje društvenih mreža će samo navesti mlade da lažu o svojim godinama. Djeca starija od 13 godina su se već navikla služiti internetom na određen način, a zbog ovakve nagle promjene pravila samo će početi lagati, umjesto da roditelje pitaju za dozvolu”, napomenuli su iz Diana Award Youth Boarda.

Reakcije mladih na društvenim mrežama su, očekivano, još gore. “Ovo je gomila sranja”, “to neće zaštititi teenagere, nego će ih ušutkati”, “nije OK”, samo su neki od komentara.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,