Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Misteriozni sibirski krater sada se pretvara u jezero

Preuzmite sliku

Misteriozna rupa na sibirskom poluostrvu Jamal koja se pretvorila u jezero proširila se 50 metara u dubinu, a vjerovatno je nastala kao posljedica eksplozije gasa, saopštili su ruski naučnici. Oko ogromne rupe nedaleko od “Gaspromovog” polja gasa Bovanenkovo, na sjeveru poluostrva, otkriveno je još nekoliko manjih kratera.

 • sibir-poluostrvo-rupa-krater-jezero2
 • Krater, otkriven prošle godine, postepeno se popunjava vodom i pretvara u jezero. Tokom prošle zime i proljeća nivo vode u krateru porastao je za deset metara, a naučnici tvrde da će nastaviti da raste.

  “Veoma sam iznenađen dimenzijama rupe, ogromna je”, rekao je na lokalnoj televiziji japanski novinar Asahi Šimbun Teruhiko Nouse, koji je učestvovao u naučnoj ekspediciji. “Zvuk otapanja glečera me fascinira”, dodaje on.

  Do jula su se dvije trećine kratera napunile otopljenim snijegom i kišnicom. Naučnici su uzeli uzorke sa dna kratera, koristeći specijalne senzore. Rezultati pokazuju da je objekat nepredvidljiv, što pobuđuje strah od silaska u krater.

  “Uopšteno govoreći, silazak će biti ekstreman”, rekao je Vladimir Puškarov, šef ruskog Centra za arktička istraživanja. “Kao prvo, zemlja se još urušava, a otopljena glina se otkida.”

  Ranije ove godine, naučnici su objavili da se oko kratera pojavilo 20 mini kratera.
  Postoji više teorija o porijeklu ovih zastrašujućih rupa – od NLO-a do globalnog zagrijavanja.

  Džinovski krater-jezero, kao i većina ostalih okruglih jezera na poluostrvu, posljedica je emisije gasova, smatra Vasilij Bogojavlenski, vođa grupe naučnika koji istražuju kratere u regionu i direktor moskovskog Instituta za istraživanje nafte i gasa.

  On kaže da je krater nastao usljed otapanja permafrosta u uslovima globalnog zagrijavanja. Kao posljedica toga, dolazi do emisije gasova ispod zemlje, što izaziva podizanje tla i formiranje objekata nalik na bežuljke, objasnio je on i dodao da neki od njih mogu da eksplodiraju.

  Ti brežuljci, koji mogu biti široki čak dva kilometra i visoki nekoliko desetina metara, postepeno se dezintegrišu pri visokim temperaturama i formiraju kratere.

  “Prije godinu dana, na primjeru nastanka kratera na Jamalu, saznali smo da mogu i da eksplodiraju”, objašnjava Bogojavlenski.

  Ovaj ruski naučnik je ranije upozorio da će rast temperature izazvati otapanje permafrosta i izbacivanje velikih podzemnih depozita hidrata gasa, koji negativno utiču na klimu.

  “Hitno moramo istražiti ovaj fenomen kako bismo spriječili moguće katastrofe”, rekao je on u februaru. (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , , ,