Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kurban-bajram u Hrvatskoj: Dvije hiljade vjernika klanjalo bajram-namaz u Zagrebačkoj džamiji

Preuzmite sliku

Zagrebačkim vjernicima Kurban-bajram su čestitali predsjednik Sabora Josip Leko i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Brojnim vjernicima okupljenima u Zagrebačkoj džamiji koja prima oko dvije hiljade ljudi Kurban-bajram čestitali su predsjednik Sabora Josip Leko i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Povodom Kurban-bajrama, Zagrebačka džamija je bila prepuna vjernika iz grada i zagrebačke okolice, tako da se klanjalo i u džamijskom predvorju, a dijelom i na dvorištu.

U hutbi, kojoj je nazočilo oko dvije tisuće vjernika, čule su se riječi upozorenja na stanje na Bliskom istoku, u Siriji, Afganistanu, Palestini, Iraku i drugim ratom zahvaćenim zemljama. Upozoreno je na potrebu pomaganja ljudima koji bježe od vihora rata te otpor prema onima koji islam zloupotrebljavaju i koriste ga u političke svrhe te njime pravdaju zločin prema čovjeku.

Predsjednik Sabora Josip Leko čestitao je sugrađanima i građanima Republike Hrvatske Kurban-bajram riječima „Bajram šerif mubarek olsun“ i „Sretan Bajram“.

„Veselim se da muslimani u Hrvatskoj uživaju u svim slobodama i zajedno sa nama grade Hrvatsku slobodnu i Hrvatsku koja poštuje temeljna ljudska prava i slobode te religijsku toleranciju. Tako ćemo i nastaviti, a to ne možemo bez sugrađana muslimana. Oni su pokazali da žive svoju domovinu na najbolji način od Domovinskog rata“, rekao je Leko.

Poručio je kako Islamska zajednica u Hrvatskoj nudi kvalitetan model suživota kojega treba očuvati.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je izjavio kako već 16 godina obilježava svaki Kurban-bajram sa zagrebačkim vjernicima za koje je ovo velik i značajan dan.

„Gradimo društvo po mjeri čovjeka, onako kao što to radimo u Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Zagreb može biti ogledni primjer kako se živi zajedno jer je on prava europska metropola; multikulturalan, multietničan i multikonfesionalan“, poručio je Bandić.

Leko i Bandić dočekali su vjernike na izlazu ispred džamije te svakome stiskom ruke čestitali Kurban-bajram.

U hutbi, kojoj je nazočilo oko dvije hiljade vjernika, čule su se riječi upozorenja na stanje na Bliskom istoku, u Siriji, Afganistanu, Palestini, Iraku i drugim ratom zahvaćenim zemljama. Upozoreno je na potrebu pomaganja ljudima koji bježe od vihora rata te otpor prema onima koji islam zloupotrebljavaju i koriste ga u političke svrhe te njime pravdaju zločin prema čovjeku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,