Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Historijsko obraćanje papa Franje u američkom Kongresu: Izbjeglice trebamo gledati kao ljude

Preuzmite sliku

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo ušao je u historiju kao prvi poglavar Rimokatoličke crkve koji se obratio u američkom Kongresu, pri tome ukazavši na problem izbjegličke krize u Evropi poručio je da ne smijemo biti zaprepašteni njihovim brojem nego da ih trebamo gledati kao ljude, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ne trebamo biti uplašeni njihovog broja, trebamo ih gledati kao ljude, trebamo vidjeti njihova lica i duše. Zapamtimo zlatno pravilo: Kako želite da se odnose prema vama tako se odnosite prema drugima”, poručio je papa Franjo.

Naglasio je da moramo izbjegavati zajedničko iskušenje. Naime, da ne smijemo odbaciti ono što nam se čini problematičnim.

Papino obraćanje je s vremena na vrijeme prekidano gromoglasnim aplauzom, a pozvao je i na ukidanje smrtne kazne. Također, papa je ukazao i na važnost borbe protiv siromaštva i gladi u cijelom svijetu.

“Ovo uvjerenje me je vodilo od samog početka moje službe i navodilo me da se na različitim razinama zalažem za globalno ukidanje smrtne kazne”, istakao je papa i poručio da “ono što činimo protiv drugih može biti nešto što vremenom i drugi mogu činiti protiv nas”.

Podsjetio je da su posljednjeg stoljeća milioni ljudi došli na američki kontinent kako bi gradili svoje snove.

“Većina nas je nekada bila stranac. Kao dijete imigranta mogu vam reći da je i veliki dio vas unuk ili unuka imigranta”, istakao je papa.

Naglasio je da nijedna religija nije imuna od ideološkog ekstremizma. Također, papa je osudio korištenje vjere u političke i terorističke svrhe.

Podsjetio je na izbjegličku krizu u Evropi poručivši da je “ovo od Drugog svjetskog rata na ovamo najveća izbjeglička kriza”. Istakao je da te ljude, misleći na izbjeglice sa Bliskog istoka, trebamo gledati kao ljude te reagovati na najbolji mogući način.

“Treba odgovoriti pošteno i bratski”, poručio je papa Franjo. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,