Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zelenski: Ubijeno više od 23 hiljade ruskih vojnika

Preuzmite sliku

Od početka ruske invazije 24. februara, više od 23.000 ruskih vojnika je poginulo u Ukrajini, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Osim toga, uništeno je više od 1.000 ruskih tenkova i gotovo 2.500 drugih vojnih vozila, rekao je u svom večernjem govoru Zelenski, ističući da je teško procijeniti pravi razmjer gubitaka.

Moskva je ranije priznala da je više od hiljadu Rusa ubijeno od početka rata, a procjenjuje da je broj poginulih ukrajinskih boraca veći od 23.000.

Ukrajinski predsjednik je također rekao da očekuje da će Rusija prikupiti “dodatne trupe” za napade u istočnoj Ukrajini i apelirao na rusku vojsku tokom svog govora.

“Svaki ruski vojnik još uvijek može spasiti svoj život. Bolje vam je preživjeti u Rusiji, nego umrijeti u našoj zemlji“, kazao je.

Istovremeno, Danska će ukrajinskim oružanim snagama poslati 25 oklopnih transportera Piranha III i teške minobacače M10. Transporteri Piranha, koje je dizajnirala švicarska kompanija Mowag, među najkorištenijim su oklopnim vozilima na svijetu, ali one koje se šalju u Ukrajinu su starijeg modela od onog koji se koristi u Danskoj. Osim ovih oklopnih transportera, Danska će Ukrajini poslati teške minobacače M10 i hiljade granata. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,