Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto Britanci masovno uzimaju njemački pasoš

Preuzmite sliku

Zbog mogućnosti britanskog napuštanja Evropske unije u narednoj godini, broj vlasnika britanskog pasoša koji su postali njemački državljani porastao je za 162 posto u prošloj godini.

Njemački Savezni ured za statistiku saopćio je da je skoro 7.500 Britanaca dobilo njemačko državljanstvo u prošloj godini. To je uslijedilo nakon rasta broja takvih slučajeva od 361 posto u 2016., čime je njihov ukupan broj u te dvije godine porastao na oko 10.400 ljudi. To je više nego dvostruko od broja Britanaca koji su postali njemački državljani u prethodnih 15 godina od 2.000.

– Veza s Brexitom je očigledna – saopćio je Ured, dodajući da su Britanci druga najveća grupa kojoj je odobreno njemačko državljanstvo nakon skoro 15.000 Turaka, prenosi Fena.

Bez sporazuma o Brexitu na pomolu, uprkos datuma od marta 2019. određenog za napuštanje bloka, brojni Britanci zabrinuti su da će izgubiti pravo da žive i rade u najvećoj evropskoj ekonomiji, koja prolazi kroz neubičajeno dugi period rasta i rekordno niske stope nezaposlenosti.

Britanci su obično trebali živjeti u Njemačkoj osam godina kako bi zatražili državljanstvo. Za obradu molbi treba više od šest mjeseci a Britanci mogu imati dvojno državljanstvo dok Britranija još bude članica EU. Ukupni broj ljudi koji su postali njemački državljani porastao je za 1,7 posto na 112.000 u prošloj godini, na najviši nivo od 2013. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: