Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Velika Britanija: Premijer Johnson sazvao hitan sastanak nakon zabrana putovanja

Preuzmite sliku

Britanski premijer Boris Johnson predsjedavaće hitnim sastankom nakon što je niz evropskih i svjetskih država obustavilo letove, putovanja i teretni saobraćaj iz Velike Britanije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Očekuje se da će se na sastanku, koji je sazvao Johnson, odlučiti o sljedećim koracima u borbi protiv novog soja koronavirusa, koji se pojavio u toj zemlji i ubrzano se širi.

Dvadesetak zemalja, među kojima su Njemačka, Italija, Francuska, Austrija, Belgija, Irska, Turska i Kanada, zabranile su u nedjelju sve letove iz Velike Britanije, a očekuje se da će njihov primjer slijediti još država radi zabrinutosti zbog novog soja koronavirusa.

Dok je Francuska obustavila sve letove i teretni saobraćaj iz Velike Britanije na 48 sati, u regiji Kent se u ponedjeljak predviđaju kilometarske kolone kamiona, što bi zbog strogih propisa i provjera Evropske unije moglo ilustrovati novu tešku normalnost nakon Brexita.

Britanski sekretar za saobraćaj Grant Shapps rekao je u ponedjeljak da će razgovarati s francuskim zvaničnicima o zabrani teretnog prevoza.

Iznenadno obustavljanje letova dovelo je do toga da je hiljade ljudi u nedjelju moralo da se vrati sa aerodroma.

Broj slučajeva zaraze koronavirusom širom Velike Britanije porastao je u nedjelju na 35.928, a zvaničnici su kazali da se novi soj koronavirusa širi 70 post brže od prethodnog.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je da nova varijanta koronavirusa “izmiče kontroli“.

Britanska vlada je prošle sedmice objavila da će građani širom zemlje moći putovati u posjete najbližima u sedmici pred Božić te da će se od 23. do 27. decembra moći okupiti najviše tri domaćinstva.

Iznenadnim potezom u subotu, premijer Johnson predstavio je novi četvrti nivo upozorenja, koji je vrlo sličan potpunom zatvaranju, a odnosi se na regije u kojima žive milioni ljudi.

Nova ograničenja znače strogu zabranu putovanja u Velikoj Britaniji, gdje je trenutno uspostavljen četverostepeni sistem borbe sa pandemijom.

Broj preminulih od posljedica zaraze koronaviruom u Velikoj Britaniji u nedjelju je je iznosio 67.401.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje